NASA

Meteor udslettede bibelsk oldtidsby

Meteornedslag over bibelsk by var kraftigere end 1.000 Hiroshimabomber.

I sommeren 2021 rapporterede arkæologer om en katastrofe af bibelske dimensioner: Ingen havde overlevet, da oldtidsbyen Tell el-Hammam i Jordan omkring år 1650 f.Kr. blev ramt af en meteor.

Nu kan forskere afsløre flere dramatiske detaljer om, hvordan byen blev udslettet.

“Temperaturen i luften steg hurtigt til over 2.000 grader celsius. Tøj og træ brød straks i flammer. Sværd, spyd, muddermursten og lertøj begyndte at smelte. Nærmest med det samme brød hele byen i brand”, forklarer arkæolog Christopher R. Moore fra University of South Carolina.

Ødelæggelser af det omfang kan hverken skyldes krig, jordskælv eller almindelige brande. Kun et meteornedslag rummer sådanne kræfter, mener forskerne. Men hvorfor er der så ikke noget dybt krater ved Tell el-Hammam?

Ud fra ruinerne (nederst) har arkæologerne estimeret, hvordan paladset så ud, før meteoren ramte.

© Ted E. Bunch et al.

Eksplosion i stor højde var dræbende

I deres nye rapport lyder forklaringen fra de amerikanske forskere: Hvis meteoren blev brudt op i atmosfæren og derfor eksploderede i ca. fire kilometers højde over byen, ville den ikke efterlade noget krater.

Det samme skete, da en meteor i 1908 ramte området Tunguska i Sibirien og tilintetgjorde skoven i en radius af 25 kilometer.

Bibelforskere spekulerer i, om ødelæggelsen af Tell el-Hammam har været inspiration til Biblens beretning om udslettelsen af byerne Sodoma og Gomorra.