Mønt mumificerede babyhånd

I mere end et årti har en krukke med en velbevaret hånd fra et dødt spædbarn undret forskerne. Nu kender de hemmeligheden.

Kobbermønten har farvet spædbarnets knogler grønne.

I mere end et årti har en krukke med de 150 år gamle jordiske rester af et spædbarn undret forskere. Barnets krop er forlængst formuldet, men højre arm er stort set bevaret. Nu ved eksperterne hvorfor.

I babyens hånd lå en kobbermønt, og den har sørget for, at den lille hånd ikke er blevet nedbrudt. Ifølge forskerne er der tale om et af de første dokumenterede eksempler i verden på, at kobber har været med til at bevare kropsdele. Det skriver forskerne i tidsskriftet Archaeological and Anthropological Science.

Kobber har farvet knoglerne grønne

Kemiske analyser viser, at kobberet fra mønten har spredt sig til hånden og resten af knoglerne. Kobberets antimikrobielle egenskaber har bevaret håndens væv, og målinger viser, at kobberkoncentrationen i skelettet er næsten 500 gange højere end normalt. Det kan ses med det blotte øje, for flere af babyens knogler er grønne.

Spædbarnet, der muligvis var dødt ved fødslen, blev formentlig født og begravet i hemmelighed. I et desperat forsøg på at sikre barnet et liv i det hinsides, gav moren det en mønt med i døden, som det bl.a. kendes fra den græske mytologi.