Mumificeret drengefoster led af en sjælden sygdom
Nye detaljerede scanninger af en egyptisk mumie afslører, at det mumificerede drengebarn var svært misdannet.

Indtil 2016 var forskerne overbeviste om, at mumien var en fugl.
Den egyptiske mor var 23-28 uger henne, da hun for 2.100 år siden fødte et – sandsynligvis – dødfødt drengebarn. Drengen led af den sjældne sygdom anencephaly og havde flere tydelige misdannelser. Fx var hans hovede deformt, og hans ører sad omme i baghovedet. Til gengæld var hans tæer og fingre helt velskabte.
Verdens mest detaljerede scanninger
Observationernehar Maidstone Museum offentliggjort i en presemeddelelse, efter at eksperter fra Western University har undersøgt museets mindste mumie ved hjælp af særlige microscannere.
Der er tale om verdens hidtil mest detaljerede scanninger af et mumificeret foster.
Forskerne troede, at mumien var en fugl
Den lille mumie tiltrak sig første gang opmærksomhed i 2016, da en overfladisk CT-scanning viste, at mumien stik mod forventningen ikke var en høg – som ellers er afbildet på sakofagens yderside – men derimod et for tidligt født menneskebarn.
Årsagen til barnets sygdom er ukendt, men den kan skyldes, at moren var fejlernæret og fx ikke fik nok folinsyre, som bl.a. indgår i grøntsager og kornprodukter.
Hvorfor det dødfødte barn blev mumificeret, og hvorfor det skulle ligne en høg er også uvist. En teori er dog, at det døfødte barn så så specielt ud, at hans egyptiske forældre opfattede ham som en tallisman.