Mysteriet om Japans mumificerede havfrue er løst

I 300 år har lokale japanere efter sigende tilbedt en mumificeret havfrue og spist dens skæl for at få evigt liv. Nu har forskere endelig fået lov til at studere den mystiske skabning.

Japansk mumiehavfrue

Røntgen-undersøgelser viste, at “havfruen” manglede alle større knogler, såsom rygrad, kranie og ribben.

© Kinoshita Hiroshi

Mellem 1736-1741 fangede en fisker ud for den sydlige japanske ø Shikoku efter sigende intet mindre end en havfrue i sit net.

Siden da er det mystiske væsen blevet mumificeret og har endda fået en religiøs betydning hos de lokale japanere.

“Vi tilbad den og håbede, den ville hjælpe med at løfte coronavirus-pandemien - bare en lille smule”, fortæller Kozen Kuida, ypperstepræst i det såkaldte Enjuin temple i byen Asakuchi, hvor skabningen har været udstillet i de sidste 40 år.

Men sidste år fik forskere fra Kurashiki Universitet endelig lov at undersøge havfruen ved forskellige scanninger og analyser – og nu ligger resultaterne klar.

Havfrueskæl gav evigt liv

Havfruer anses for udødelige i japansk mytologi, og der findes legender om kvinder, der levede i 800 år efter at have spist en havfrues skæl.

“Jeg har hørt, at nogle mennesker, som troede på den gamle legende, har spist den mumificerede havfrues skæl”, fortæller Hiroshi Kinoshita, formand for et japansk lokalsamfund for folklore.

Japansk havfruemumie målt

Havfrue-mumien blev undersøgt på alle leder og kanter af de japanske forskere.

© Newsflash

Det var denne overtro, som forskerne gerne ville bekæmpe. De startede med at konstatere, at væsenet er omkring 30 cm langt. Og på trods af mumificeringen kan hår stadig anes på dets hoved, og skarpe tænder ses i munden.

En CT-scanning viste dog hurtigt, at skabningen langt fra var et dyr, men primært bestod af papir og stof. Den havde dyreelementer i sig – halen og tænderne var fx fiskeknogler, og meget af kroppen var dækket af skæl fra kuglefisk. Men en havfrue var der i hvert fald ikke tale om.

VIDEO: Se forskerne undersøge den mystiske mumie

Havfrue-mumien var igennem både CT-scanninger, røntgen-undersøgelser og kulstof-14-analyser for at bestemme dens ægthed.

Kulstof-14-analyser viste desuden, at den ikke stammede fra 1700-tallet, men sandsynligvis fra slutningen af 1800-tallet.

“Baseret på vores analyse kan vi konstatere, at havfrue-mumien sandsynligvis er menneskeskabt”, fortæller palæontolog Takafumi Kato, som er tilknyttet det nye studie.

Præst er stadig glad for sin mumie

Der findes et dusin andre havfrue-mumier i Japan, men dette er den første, der er blevet grundigt undersøgt. Forskerne mener, at de kan have været skabt helt tilbage i 1600-tallet, hvor myterne om de små havfruer med helbredende egenskaber først opstod.

For ypperstepræsten Kozen Kuida ændrer den nye undersøgelse dog ikke meget. Han vil stadig udstille mumien til tilbedelse i sit tempel.

“Det er ligesom, når mennesker tager hinanden i hænderne og samler sig foran buddistiske statuer lavet af sten eller træ. Jeg vil blive ved med at beskytte og passe på mumien med stor omsorg”, fortæller præsten.