E. Luminais/CoinageBritannia
Esunertos, mønt, keltisk jernalder

Mystisk guldmønt leder forskerne på sporet af glemt britisk konge

Metaldetektor-entusiasten Lewis Fudge gjorde sit største fund nogensinde, da han undersøgte en mark i Hampshire. I mulden lå en guldmønt, som ikke bare satte salgsrekorder – den gjorde også briterne en konge rigere.

Lewis Fudge var fuld af forventning, da han i marts med sin metaldetektor rykkede ud for at undersøge en mark i Hampshire på Englands sydkyst.

Men det fund, som ventede i den fugtige forårsmuld, overgik Lewis’ vildeste forventninger.

Frem fra jorden dukkede ikke bare en mønt, hvis pris skulle slå alle rekorder, da den senere blev solgt på auktion, men også et stykke glemt historie fra briternes fjerne fortid.

Eksperter konkluderer, at fundet er det mest bemærkelsesværdige i årtier.

Arkæologer har dateret mønten til mellem 50 f.Kr. og 30 f.Kr. Den bærer en række symboler og er indprentet navnet Esunertos på latin.

Navnet er ukendt for forskerne, men arkæologer og historikere antager, at han som konge regerede fra det nærliggende jernalderfort Danebury Hill Fort.

Dateringen på mønten viser, at Esunertos regerede omkring den tid, da den romerske general Julius Cæsar forsøgte at gøre landgang i England.

Cæsars skibe ankom i 55 f.Kr. til Englands sydkyst med 20.000 romerske soldater, men kelternes modstand og hårdt vejr forhindrede en erobring. Først i år 43 e.Kr. indtog romerne landet.

Danebury Hill Fort, Esunertos, kelter

Danebury Hill Fort, hvorfra kong Esunertos formentlig regerede, blev opført i 600-årene f.Kr. og anvendt i århundreder. Voldene er stadig synlige i landskabet.

© Hampshire Hub and University of Southampton

Solgt for rekordbeløb

Guldmønten indbragte for nylig ved en auktion hele 20.400 pund – ca. 174.800 kr., hvilket er et rekordstort beløb for en mønt af denne art.

“Jeg var helt oppe i skyerne. Havde der ikke været andre mennesker i auktionshuset, ville jeg have hoppet rundt af ren glæde”, fortæller Fudge om sit salg.

“Tænk, at mit fund har fået sin egen Wikipedia-side. Det er utroligt”, fortsætter han.

Men også møntens historiske værdi får store ord med på vejen.

“Et af de mest bemærkelsesværdige keltiske møntfund i årtier”, siger John Sills, møntekspert ved Ashmolean Museum i Oxford.

Gregory Edmund, specialist i jernaldermønter ved auktionshuset Spink, som stod for salget af mønten, er ikke mindre begejstret.

“At kunne tilføje et samtidigt vidne til disse banebrydende begivenheder knyttet til Englands historie er fantastisk”, siger Edmund ifølge den engelske avis Daily Mail. “Esunertos var hidtil ukendt, men nu får hans navn sin plads i historiebøgerne”.