Mystisk romersk djævlekult forvirrer arkæologerne

Arkæologer og eksperter er på bar bund efter fundet af en romersk figur med horn, der måske er blevet tilbedt af en soldaterkult. Nu tager de utraditionelle metoder i brug for finde svar.

Romersk kult djævlefigur

Hvad forestiller den figur, som engelske arkæologer har udgravet på en høj nær Shrewsbury? Arkæologerne beder nu offentligheden om hjælp til at løse mysteriet.

© Shropshire Council

Sidste sommer gravede arkæologer på Nesscliffe Hill nær Shrewsbury i England, og her gjorde de et højst usædvanligt fund.

Op af jorden kom en sten med udskæringer, der umiskendeligt minder om den klassiske afbildning af en djævel – en menneskelig figur med horn og et langt våben i hånden. Men efter at have studeret figuren i et år er arkæologerne stadig usikre på, præcis hvorfor den blev lavet, og hvad den forestiller.

I et noget utraditionelt tiltag spørger de nu offentligheden om hjælp:

“Vi beder folk om at hjælpe os med at løse mysteriet eller om at fortælle os, hvis de har set lignende udskæringer,” forklarer Dr. Paul Reilly, arkæolog ved University of Southampton.

Romersk kult djævlefigur

Noget af det, der forvirrer arkæologerne er fordybningen, der udgør ”hovedet” på figuren. Muligvis har den været brugt rituelt til at lægge et lille offer i.

© Shropshire Council

Kan måske være hornet guddom

En teori er, at figuren kan være en hornet guddom, der blev tilbedt af en særlig kult af romerske soldater i England. Netop på Nesscliff Hill lå der nemlig et gammelt fort fra jernalderen, som romerne senere tog i brug. Og der findes enkelte eksempler på hornede guddomme i andre romerske forter rundt om i England.

Men Dr. Paul Reilly påpeger også, at “Nesscliff ligger i det formodede område tilhørende den keltiske stamme Cornoviierne, et navn der kan betyde ’de hornede’”.

Figuren kan også have været lavet af druiderne i området og fx have været brugt i forbindelse med ofringer.

Skulle du have viden, der kan hjælpe arkæologerne, kan du sende en mail til Paul Reilly via p.reilly@soton.ac.uk eller Gary Lock via gary.lock@arch.ox.ac.uk