Neandertaler vækket til live

I 150.000 år lå hans skelet i en klippegrotte. Nu ved vi, hvordan verdens ældste neandertalerfund så ud, da han levede.

Neandertaleren havde ligget i grotten i 150.000 år, da det blev fundet i 1993, men takket være kalksten var skelettet stadig velbevaret.

© Redazione Research Italy

Han fik navnet "Altamura Manden", da hans skelet blev fundet i en grotte ved byen Altamura i Italien i 1993. Og dengang var det nærmest umuligt at forestille sig, hvordan han havde set ud i levende live.

Men sidste år lykkedes det en gruppe forskere fra Sapienza University i Rom at indsamle DNA fra højre skulderblad på verdens ældste neandertalerfund. De kunne afsløre, at skelettet stammede fra en mand, der tilhørte nogle af de første generationer af neandertalerne for 150.000 år siden.

På baggrund af DNA'et har de to hollandske palæo-kunstere, Alfons og Adrie Kennis, nu genskabt neandertalerens udseende.

Sådan så Altamura Manden ud, da han levede for 150.000 år siden.

© Laboratory of Palaeoanthropology of the University of Rome La Sapienza.

Groede fast til klippevæggen

"Jeg synes, han er smuk,” sagde David Caramelli, der er professor i antropologi ved University og Florence, til Discovery News om modellen, der bærer typiske neanderthalertræk: En tætbygget krop på 1,65 cm, et bredt bækken, en bred næse og et langt fuldskæg.

Modellen, som er skabt af kunsterne Alfons og Adrie Kennis, viser neandertaleren i forholdet 1:1.

© Laboratory of Palaeoanthropology of the University of Rome La Sapienza.

Forskerne regner med, at manden faldt ned i grotten, og at sult og tørst efterfølgende tog livet af ham.

Gennem de næste 150.000 år blev han dækket af kalksten, som fik hans skelet til at gro fast til klippevæggen og bevarede knoglerne i så fin stand, at man altså i dag har kunnet genskabe hele hans udseende.