Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mulingeskal neandertaler dykke

Neandertalere dykkede efter muslinger

Da en gruppe neandertalere for næsten 100.000 år siden manglede sten til skæreværktøj, besluttede de at finde et alternativt materiale – muslingeskaller.

Villa et al. 2020

Neandertal-mennesket både svømmede og dykkede i havet. Det konkluderer arkæologer efter at have nærstuderet muslingeskaller, som neandertalere lavede redskaber af for ca. 90.000 år siden.

For meget tyder på, at en del af muslingerne er høstet levende fra havbunden.

Skaller kom ikke fra stranden

Hidtil har videnskaben haft svært ved at finde håndfaste beviser for at neandertalerne kunne svømme.

Men da et internationalt forskerhold undersøgte 171 muslingeskaller, der for 70 år siden blev udgravet i Moscerini-grotten i det vestlige Italien, fik de en idé.

Skallerne, der alle stammer fra den glatte Calista-musling, blev brugt som skrabeværktøj af neandertalere. Men under mikroskopet kunne forskerne se vigtige forskelle.

En fjerdedel af skallerne havde bl.a. glattere overflader og var mere gennemsigtige. Det skyldes, at de ikke var blevet ridset af at blive skyllet op på land. Skallerne var altså ikke samlet på stranden.

Muslingeskaller neandertaler dykke

Neandertalerne hentede glatte calista-muslinger op fra havbunden. På skallerne kan det tydeligt ses, at de ydre kanter i sin tid er blevet hugget til for at gøre dem skarpe.

© Villa et al., 2020

Dykkede måske op til fire meter

I stedet mener forskerne, at neandertalerne må have hentet skaldyrene i havet.

“Opsamling af muslinger fra havbunden kræver, at man vader ud eller endnu oftere, at man dykker på lavt vand”, skriver forskerne i deres undersøgelse.

Ifølge arkæolog Paola Villa, der er rapportens hovedforfatter, kan neandertalerne have dykket helt op til fire meter for at få fat i muslingerne.

Undersøgelsens konklusion understøttes af en tidligere undersøgelse fra 2019. Den viste, at mange neandertalere led af eksostose – en knoglefortykkelse i øret, der kan skyldes længerevarende ophold i og under vand.

Læs også:

Mælk, Tollense, bronzealder
Arkæologi

3.200 år gamle knogler vidner om mælks sejrsmarch

2 minutter
Arkæologi

Udødelig ost fundet på havets bund

2 minutter
Arkæologi

Neandertaler vækket til live

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul