Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neandertalere kunne tale

Forskning finder flere og flere ligheder mellem neandertalere og moderne mennesker. Vores hørelse og evner til at tale skal føjes til lighederne, mener et forskerhold.

Forskere har i årtier forsøgt at afdække, om neandertalere var for primitive til at kunne tale, eller om de var i stand til at kommunikere verbalt med artsfæller og moderne mennesker.

Ved hjælp af avancerede målinger har et spansk-amerikansk forskerhold nu fundet første del af svaret.

Forskerne kortlagde fossile neandertalkranier med scannere og byggede derefter 3D-modeller af deres indre øre ved hjælp af avanceret hospitals-software. De sammenlignede derpå med tilsvarende modeller af 50.000 år gamle kranier fra moderne mennesker.

Forskernes nåede frem til, at neandertalere (til højre) havde samme indre øre som moderne mennesker.
https://www.binghamton.edu/news/story/2903/neanderthals-had-the-capacity-to-perceive-and-produce-human-speech

© Mercedes Conde-Valverde

Hørelse og tale hænger sammen

Resultaterne viste, at neandertalere og homo sapiens havde ens anlæg for at høre. De var med andre ord begge to i stand til opfange de lyde, som menneskestemmer producerer. Og det er første nødvendige forudsætning for verbal kommunikation.

“Vi ved ikke om neandertalere havde et sprog, men de havde i hvert fald alle de anatomiske forudsætninger for at kunne tale ligesom os,” forklarer paleoantropologen Mercedes Conde-Valverde fra University of Alcala.

“Vi ville ikke kunne forstå, hvad de sagde, men hvis vi hørte neandertalere kommunikere, ville vi kunne afkode, at de var mennesker,” siger Conde-Valverde.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul