Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neandertaler vulkan fodspor

Neandertalere vandrede på vulkan lige efter udbrud

Ny undersøgelse af en række gådefulde fodspor afslører, at det sandsynligvis var en gruppe neandertalere, som for 349.000 år siden vandrede på en aktiv vulkan.

edmondo gnerre/Wikimedia, CC BY 2.0

Kort efter, at en italiensk vulkan for 349.000 år siden spyede en lavine af aske ud fra sit krater, vandrede ukendte individer på vulkanens bjergside i den varme aske.

Deres fodspor kan stadig ses i det forstenede askelag på Roccamonfina-vulkanen i Syditalien.

Nu har italienske arkæologer og geologer nærstuderet de gådefulde spor og fundet ud af, at de blev afsat få timer eller dage efter udbruddet – sandsynligvis af en gruppe eventyrlystne neandertalere.

De var mindst fem

Tidligere undersøgelser har optalt i alt 67 spor fra fødder og hænder på vej ned ad skråningen, men de nye undersøgelser har afsløret yderligere 14, og nogle af dem er afsat af individer på vej opad.

Ifølge forskerne stammer fodsporene fra en gruppe på mindst fem individer, hvoraf den ene sandsynligvis var en voksen af hankøn.

Sporenes form – en bred hæl med en lav svang – tyder på, at vandrerne var neanderthalere. Men indtil videre undersøgelsen hovedforfatter, Adolfo Panarello, ikke konkludere noget endeligt på det punkt.

Forhistoriske katastrofeturister?

Ud fra skridtenes længde og spordybden vurderer mener forskerne, at askelaget stadig var blødt, men relativt afkølet, da gruppen gik på skråningen.

Asken var derfor højst 50 grader varm.

Gruppen gik i normalt tempo på ca. 1 meter per sekund og havde altså ikke travlt. Hvad de skulle på bjergsiden, er uvist.

Muligvis levede de i nærheden, og da udbruddet var forbi, fik de lyst til at ødelæggelserne på tæt hold, selv om det var farligt – eller måske netop derfor.

Læs også:

Amerikas historie

Ku Klux Klan slæbte blodige spor gennem USA

26 minutter
Tænder arkæologi arkiv
Videnskab

Arkæologernes nye superværktøj: Tænder

2 minutter
Romerriget

Forsker: Vi har fundet spor af forsvunden romersk legion

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul