Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Et pigment af lapis lazuli kan ses lige ved fortænderne i kvindens undermund.

Kultur - Arkæologi

Nonne malede med verdens dyreste farve

Analyser af en kvindes 900 år gamle tandsten har afsløret spor efter den meget dyre farve ultramarin. Nu mener forskerne, at hun var en meget anerkendt illustrator.

Et hold af forskere har opdaget spor efter ultramarin på en tysk nonnes tænder. Farven kommer fra den sjældne sten Lapis Lazuli, der kun findes i Afghanistans bjerge.

Den var middelalderens mest kostbare materiale, dyrere end guld, og blev kun brugt i de fineste malerier og illustrerede manuskripter. Derfor mener forskerne, at kvinden var en anerkendt illustrator.

Slikkede på malerpenslen

Nonnen døde omkring år 1100 i det lille Dalheim-kloster nær Mainz ved Rhinen. Skeletterne på klosterkirkegården er del af en undersøgelse, hvor forskere analyserede op til 1.000 år gammel tandsten for at blive klogere på spisevaner i middelalderen.

“I takt med, at tandstenen blev opløst, udløste den hundredevis af små blå ­partikler. Det var en kæmpe overraskelse”, erindrer arkæolog Anita Radini fra Yorks Universitet.

Baseret på farvekrystallernes placering i hendes mund, mener forskerne, at nonnen sandsynligvis malede med den blå farve og ofte slikkede på sin pensel for at samle hårene i en tynd spids.

Vigtigt bevis på nonners arbejde

Kvinden var 45-60 år gammel, da hun døde, og knoglerne i hendes skelet viser ingen spor efter alvorlig sygdom, skader eller hårdt fysisk arbejde. Sandsynligvis har hun været en aristokratisk kvinde, som på et tidspunkt er gået i kloster.

Produktionen af religiøse manuskripter i middelalderen var primært munkenes arbejde. Fundet her er derfor et sjældent bevis på, at også kvinder kunne få et central position inden for videreførelsen af kirkens hellige tekster.

Læs også:

Middelalderen

Nonne flygtede og snød et helt kloster

2 minutter
Krig

Hvorfor besatte Sovjet Afghanistan?

2 minutter
Bygningsværker

Forskere løser gåde om 600 år gammel gigantkuppel

13 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul