Ny forskning: Oldtidspige var krydsning af to menneskearter

For første gang har forskere fundet resterne af et menneske, der er et direkte resultat af sex mellem to forskellige menneskearter.

Arkæologer udgraver "Denisova-hulen" i det sydlige Rusland. Her levede flere menneskearter side om side.

© Imageselect & IAN CARTWRIGHT/ RitzauScanpix

For 90.000 år siden resulterede et møde mellem en neandertaler-kvinde og en mand fra menneskearten Denisova i en lille pige.

Hun blev minimum 13 år gammel, før hun af ukendte årsager døde i en klippehule i vore dages sydlige Rusland.

Forældrene tilhørte hver deres art

Alt det kan forskere fra Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i den tyske by Leipzig konstatere, fordi de har undersøgt pigens jordiske rester for at finde frem til hendes genetiske ophav.

Og deres resultater er enestående, for pigen er det eneste kendte eksempel på et menneske, hvis forældre tilhørte to forskellige menneskearter.

“Jeg troede mine kolleger havde begået en fejl”, siger projektet hovedforsker, Svante Pääbo til tidsskriftet Nature, om det øjeblik, hvor han blev klar over resultatet.

Dennys knogler blev fundet i 2008, men først nu er de færdig-analyseret.

© IAN CARTWRIGHT/ RitzauScanpix

I årevis har det været en kendt sag, at nu uddøde menneskearter parrede sig med hinanden – fx har alle nulevende mennesker udenfor Afrika op til fire pct neandertaler-DNA i sig – men ikke før nu, er der altså blevet fundet en hybrid mellem to forskellige menneskearter.

Forholdet mellem forældrene er ukendt

Den afdøde pige har fået kælenavnet “Denny”, og hun levede i et bjergområde, hvor neandertalere og denisovaer tilsyneladende levede side om side.

Hvad forholdet mellem pigens forældre var, er dog uvidst. Det vides fx ikke, om der var tale om et enkeltstående møde mellem de to fortidsmennesker, eller om de så hinanden flere gange.