Nyopdaget dinosaur ligner T. rex

En mulig “fætter” til den frygtindgydende T. rex er dukket op under en udgravning i Argentina. Og den var et blodtørstigt bæst.

En mulig “fætter” til den frygtindgydende T. rex er dukket op under en udgravning i Argentina. Og den var et blodtørstigt bæst.

Jorge Blanco/Journal of Vertebrate Paleontology

En indtil nu ukendt dinosaur, der ser ud til at være i familie med Tyrannosaurus rex, er fundet i Argentina. Den har fået navnet Llukalkan aliocranianus, der betyder “den, som skaber frygt”.

Og den har ikke været sjov at komme i infight med, mener arkæologerne.

Med en kropslængde på fem meter og et kraftigt hoved fyldt med skarpe tænder har den kødædende dinosaur set ganske frygtindgydende ud, da den for omkring 80 mio. år siden jagede i Sydamerika.

Ifølge Journal of Vertebrate Paleontology er dyrets kranie endda så velbevaret, at man har fundet mellemøreknoglen. Ved at studere knoglen har forskerne fundet frem til, at Llukalkan aliocranianus havde en – for dinosauerer – god hørelse. En veludviklet høresans har formodentlig givet rovdyret en stor fordel under jagten på byttedyr, vurderer forskerne.

Llukalkan aliocranianus’ kranium

Sådan så Llukalkan aliocranianus’ kranie ud. De brune dele af rovdyrets kranie viser de fragmenter, som forskerne har fundet. De hvide partier er forskernes bedste bud på, hvordan fx underkæben så ud.

© Journal of Vertebrate Paleontology

Havde lange dødbringende kløer

Det er sjældent, at der bliver opdaget en ny kødædende dinosaur, men når det sker, er det ofte i Argentina, der på den tid også var hjemsted for verdens største planteædende dinosaurer.

På grund af sin størrelse og sit kraftige bid er det højst sandsynligt, at Llukalkan aliocranianus har befundet sig øverst i fødekæden sammen med sin “fætter” T. rex’en, der dog kunne blive op til 12 meter.

Llukalkan aliocranianus adskiller sig også fra sin berømte slægtning på to andre punkter:

I modsætning til T. rex, der havde et stort og aflangt hoved, havde den et kort kranie fyldt med horn, knolde og kamme. Og på de små arme har Llukalkan haft enorme kløer, der kunne spidde byttedyr.