Det nye DNA-materiale er blandt andet blevet indsamlet i Denisova-grotten i Rusland.

© IAET SB RAS / Sergei Zelensky

Nyt fund: Fortidens DNA gemmer sig i skidt

Det er lykkedes en gruppe internationale forskere at finde DNA fra uddøde menneskearter i syv grotter, selvom grotterne hverken indeholder knogler, tænder eller andre synlige spor fra mennesker.

Om det stammer fra hudflager, hår eller blod, er der endnu ingen, der ved.

Til gengæld er det sikkert, at DNA'et fra to uddøde menneskearter, som en gruppe internationale forskere har indsamlet i syv grotter, er blevet bevaret, selvom grotterne hverken indeholder knogler eller andre synlige spor af menneskets forfædre.

Og dermed står arkæologien over for et afgørende gennembrud.

85 prøver af skidt

Flere afsløringer om den menneskelige evolution er sket takket være DNA fra forhistoriske skeletter.

For eksempel viste en undersøgelse af DNA fra fossile knogler, at mennesket deler arvemasse med de nu uddøde neandertalere.

Men fossile fund er sjældne, og de, der findes, indeholder ikke altid nok DNA-materiale til en udførlig DNA-analyse.

Nu har forskere imidlertid indsamlet 85 prøver af skidt, der er mellem 14.000 og 550.000 år gamle, fra syv grotter i Europa og Rusland.

Enormt potentiale

Selvom der ikke var menneskelige fossiler i grotterne, indeholdt prøverne alligevel DNA fra to uddøde menneskearter - blandt andet neandertalere.

Dermed kan videnskabsfolk godt finde spor fra fortidens mennesker, selvom de ikke er i besiddelse af deres konkrete efterladenskaber.

"At DNA kan bevares i jord er en helt fantastisk opdagelse og udgør et enormt potentiale," siger Matthias Meyer fra Max Planck Instituttet for Evolutionær Antropologi i Leipzig. "Nu skal vi bare finde ud af, præcis hvor stort det potentiale er."