Nyt fund: Pestoffer fødte dødt foster i graven
En grav med pestofre i det nordlige Italien har ledt arkæologer på sporet af det sjældne fænomen "kistefødsel", hvor et dødt foster udstødes af sin afdøde mor i graven.

Kvinden blev fundet i graven liggende på siden med fosteret mellem benene.
Arkæologer er stødt ind i et grufuldt fænomen i de nordlige Appenniner ca. 45 km. fra Genova.
På en gravplads fra 1300-tallet har de konstateret, at en af de begravede kvinder fødte sit døde foster i graven.
Fænomenet er sjældent, men ikke ukendt i arkæologien og er kendt under betegnelsen "kistefødsel".
Svært at identificere kistefødsel
En kistefødsel opstår, når et foster udstødes fra en død kvindekrop, der ligger begravet. Udstødelsen sker, når kroppen går i forrådnelse og ophober en voldsom mængde gas.
"I dette tilfælde har vi at gøre med en delvis udstødelse af et 38-40 uger gammelt foster, der blev fundet intakt i moderens fødekanal," siger Deneb Cesana fra Genova Universitet til Seeker.
Det er blandt andet fosterets alder og placereingen af dets hoved i forhold til kvinden, der har fået forskerne til at slå fast, at der er tale om en kistefødsel, selvom fænomenet er svært at identificere.
Døde samtidig med pestens ankomst
Kvinden lå på siden med fosteret mellem benene. Derudover fandt arkæologerne også to børn på 3 og 12 år i graven, der er dateret til anden halvdel af 1300-tallet, hvor pesten kom til Genova.
Og selvom børnenes skeletter bærer præg af underernæring, regner arkæologerne med, at alle i graven døde af pest. Både kvinden, fosteret og det ældste barn er nemlig testet positive for pestbakterier.
Grundige DNA-analyser skal nu gøre arkæologerne klogere på både pestens udbredelse i Europa og det makabre fødselsfænomen.