Nyt fund: Stenaldermennesker gik til tandlægen
Fundet af to 13.000 år gamle tænder med tydelige huller og skrabemærker tyder på, at tandpleje eksisterede allerede i stenalderen.

Tænderne set ovenfra.
Fundet af to 13.000 år gamle tænder i det nordlige Italien har fået forskere til at konkludere, at mennesker allerede i stenalderen lavede tandfyldninger:
Når først den syge tand var renset grundigt, blev det inficerede væv i midten fjernet ved hjælp af de stenredskaber, man havde til rådighed. Og til sidst blev hele området omkring tanden dækket med bitumen - en klistret, tjæreagtig masse, som man i dag bruger til at lave asfalt af.
Datidens tandfyldning
De to tænder bærer tydelige mærker fra spidse sten, der er blevet brugt til at udvide hullerne, før det syge væv blev fjernet.
"Det var sikkert lige så smertefuldt, som det lyder," siger biologisk antropolog Stefano Benazzi fra Bologna Universitet. Han forklarer, at brugen af bitumen sandsynligvis skulle reducere smerteren og holde mad og snavs ude af hullerne efterfølgende - ligesom en tandfyldning.
Ud over resterne af bitumen, fandt forskerne også plantefibre og hår i tænderne.
Lang tradition for tandstikkere
"Selvom fundet af de to tænder foreløbigt er det eneste, der vidner om stenalderens tandpleje, kan det meget vel være udtryk for en bredere tendens og tradition for tandindgreb blandt stenaldermennesker," siger Stefano Benazzi.
Han regner desuden med, at metoden, tænder blev behandlet med i stenalderen, udsprang fra den meget ældre brug af tandstikkere, som man lavede af spidse sten og træstykker for helt op til 1.77 millioner år siden.