Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Røgelsesbrænderen her blev fundet i gravene i Pamirsbjergene. Stenene blev varmet op og brugt til at brænde cannabisplanten.

Kultur - Arkæologi

Nyt fund: Verdens første eksempel på hash-rygning

Under udgravningen af 2.500 år gamle grave i det østlige Kina har forskere fundet nogle af de tidligste beviser på, at cannabis er blevet brugt som et euforiserende stof.

Mennesker i Pamir-bjergkæden i Vestkina har muligvis kendt til den euforiserende effekt af cannabis og røget sig skæve som en del af begravesesritualer.

Det indikerer et studie fra et tysk-kinesisk forskerhold, der har fundet spor efter cannabisplanter i 2.500 år gamle røgelsesbrændere, der er blevet brugt i forbindelse med begravelser.

Tidligste bevis på rygning af cannabis

Det har længe været kendt, at cannabis er blevet dyrket som afgrøder i årtusinder i Østasien, men der er ikke tidligere fundet beviser for, at stoffet blev brugt som rusmiddel.

Efter forskerne fandt spor af en kemisk sammensætning i røgelsesbrænderne, der præcist matcher den kemiske sammensætning ved cannabis, var de dog ikke i tvivl.

Hash bredte sig fra Kina til resten af verden

Undersøgelserne viste derudover, at koncentrationen af THC, stoffet som giver cannabis sin psykedeliske virkning, var højere end blandt vilde cannabisplanter. Derfor mener forskerne, at kineserne bevidst avlede på de cannabisplanter, som kunne gøre dem mest skæve.

"Opdagelsen understøtter ideen om, at cannabisplanter først og fremmest blev brugt på grund af deres psykoaktive stoffer - først i bjergregionerne i det østlige Centralasien og der efter spredte det sig til resten af verden" fortæller Nicole Boivin, der arbejder på Max Planck Instituttet for videnskab om menneskets historie og var en del af undersøgelsen.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul