Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyt “mini-menneske” fundet i grotte

Forskere er målløse over fundet af en ny menneskeart på Filippinerne. De mindst 50.000 år gamle knogler minder meget om Homo sapiens, men disse mennesker har været under 1.20 m høje.

Filippinske forskere har opdaget en ny menneskeart i en grotte på landets største ø Luzon. De første knoglerester og tænder blev fundet af arkæolog Armand Mijares helt tilbage i 2007.

Han troede oprindeligt, han havde fundet resterne af et dyr, men i løbet af de næste 12 år, klargjorde undersøgelser og flere fund, at der var tale om en ny gren af Homo-slægten, som også tæller bl.a. Homo erectus og naturligvis Homo sapiens.

Mindede meget nutids-mennesker

Den nye art er blevet døbt Homo luzonensis af forskerne efter øen, de er fundet på. Der er fundet rester efter i alt tre forskellige individer af arten, som levede for mellem 50.000 og 67.000 år siden.

Homo luzonensis var huleboer og bl.a. dens tænder mindede meget om nutidige menneskers. Knoglerne er dog meget små, så arkæologerne vurderer, at arten var under 1,20 m høj. Forskere over hele verden jubler også over fundet:

“Dette er et af de absolut vigtigste fund, vi kommer til at se i de næste mange år”, udtaler Aida Gómez-Robles, forsker i ­paleoantropologi, som vurderede studiet inden udgivelsen.

Kan være endt i Filippinerne ved et uheld

Opdagelsen kan også være bevis på, at menneskernes slægtninge bevægede sig fra Afrika til Sydøstasien. Dette troede forskerne ellers ikke var muligt. Hvordan de er kommet frem, er der dog uenighed om.

Hvor nogle forskere mener, at fortidsmenneskerne må have sejlet på tømmerflåder, mener andre i stedet, at de må være endt der ved et uheld, fx som et resultat af en tsunami.

Især Homo luzonensis' tænder er meget lig Homo sapiens' tænder.

Læs også:

Arkæologi

Gådefuldt fortidsmenneske forsvandt på mystisk vis

25 minutter
Piercing læbe forhistorisk
Arkæologi

Forhistorisk mand bar gigantiske ansigts-piercinger

2 minutter
Dadelpalme oldtid
Arkæologi

Dadelfrø fra Jesu tid vækket til live

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul