Som 46-årig blev Ötzi dræbt og efterladt. Kort tid efter frøs hans lig til is.

© Ritzau Scanpix

Nyt studie: Ismumien Ötzi led af åreforkalkning

Hvis ikke Ötzi var død af en fjendtlig pil for ca. 5.300 år siden, kunne han meget vel være død af åreforkalkning senere i livet.

6. juni 2018 af Pernille Mogensen

Åreforkalkninger tre forskellige steder i hjerteregionen samt i hovedpulsåren og i arterierne nederst i kraniet er nogle af de skavanker, som ismumien Ötzi tilsyneladende døjede med i sin levetid. 

Det viser nye CT-scanniner af den ca. 5.300 år gamle mumie, skriver forskere fra Sydtyrols Arkæologiske Museum i Bolzano i en pressemeddelelse.

Ötzi var genetisk disponeret

Scanningerne stemmer overens med tidligere studier af Ötzi, der viser, at han var genetisk disponeret for hjertekarsygdomme.

Åreforkalkningerne kunne ifølge forskerne have resulteret i livstruende blodpropper, hvis ikke han var blevet slået ihjel i en alder af ca. 46 år først.

Det var sandsynligvis de dårlige gener, der var årsagen til hans åreforkalkninger, fremfor hans livsstil. Selvom meget tyder på, at Ötzi fx spiste meget kød, så levede han nemlig en aktiv tilværelse og var på ingen måde overvægtig.

Ötzi blev brutalt myrdet

En pil affyret af ukendte gerningsmænd dræbte Ötzi.

Morderne lod ham forbløde og efterlod hans ejendele.

- Hvorfor han skulle dø, er i dag et mysterium.

Genetik eller livsstil?

Undersøgelserne af Ötzi lægger sig i rækken af andre undersøgelser af mumier fra bl.a. antikken og Egypten. De viser ligesom Ötzi, at åreforkalkning og hjertekarsygdomme allerede i oldtiden var genetisk betinget. 

Studierne er vigtige for nutidens lægevidenskab, der i høj grad forsøger at klargøre, om det er arv eller livsstil, der har størst betydning for hjertekarsygdomme.

To vandrere fandt i 1991 Ötzi i Alperne.

© Ritzau Scanpix

Få mange flere historiske nyheder

I hvert nummer af HISTORIE bringer vi fire sider kun med det seneste nye fra historiens og arkæologiens verden. Lige nu kan du få to numre af HISTORIE til spotpris, så du bliver helt opdateret på de seneste opdagelser, fund og forskning – og så får du endda et lækkert, japansk Sukiyaki knivsæt med i købet. 

Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev og få vores bedste artikler digitalt to gange om ugen. 

Måske er du interesseret i...

Læs også