Øl skabte stabilitet i indianer-samfund

Amerikanske forskere har i årevis undersøgt, hvorfor Wari-imperiet i Peru var i stand til at eksistere i 500 år. Nu er de er kommet frem til svaret: øl.

Fra 600-1100 e.Kr. herskede Wari-imperiet i Peru. Dermed er Wari et af de længst eksisterende riger i Sydamerika – og nu har forskere fra Field Museum i Chicago fundet frem til, at det var rigelige mængder øl, der sikrede rigets lange eksistens.

“Dette studie hjælper os til at forstå, hvordan øl førte til skabelsen af komplekse politiske organisationer", fortæller Ryan Williams, professor i antropologi og leder af undersøgelserne.

Alle drak det sure øl

I Wari-byen Cerro Baúl i Perus sydlige bjerge har Williams og hans hold tidligere fundet rester af et bryggeri, hvor civilisationens sure øl, kaldet chicha, blev brygget.

Øllet kunne kun holde sig i en uge og blev primært drukket til store fester, hvor hele den lokale overklasse deltog. Alle fra området samlede sig, og øllet blev udskænket fra én meter høje lerkrukker, der var udsmykket med billeder af wariernes guder og ledere.

Forskerne mener, at festerne skabte et vigtigt fællesskab mellem de mange folkegrupper i det store imperium.

Kunne brygges selv under tørke

Forskerne har også fjernet mikroskopiske stykker af en ølkrukke og undersøgt overfladen på molekyleniveau for at finde rester efter øllet og fastlægge, hvad det var brygget af.

Hovedingrediensen var peberbær, som vokser selv under tørke. Derfor kunne Wari-rigets fester også afholdes i perioder, hvor Sydamerika oplevede fx hungersnød.