Den antikke statue forestiller en såkaldt lamassu – en beskyttende, assyrisk guddom, der stod som vogter ved indgangene til velstående byer og paladser.
Selvom denne lamassu, der er fundet i ruinerne af den assyriske oldtidsby Khorsabad, blev opført for 2.700 år siden, har ørkenens sand holdt den i – næsten – perfekt stand.
Det mægtige væsen mangler nemlig sit hoved, der ifølge mytologien forestillede et menneskeansigt, typisk en ældre mand.
Hovedløs helligdom
Den enorme statue begyndte faktisk allerede at blive udgravet i 1992 af et hold irakiske arkæologer, men tyve huggede hovedet af i 1995. Det blev heldigvis konfiskeret af toldere, da tyvene forsøgte at få det ud af landet. Men ustabilitet i regionen fik arkæologerne til at begrave statuen i sandet igen, hvor den i det store hele blev glemt.
Det har sandsynligvis reddet den, for i 2015 fik ISIS magten over området og ødelagde det meste af oldtidsbyen Khorsabad – men fandt aldrig denne statue.
I arkiverne stod statuens placering dog stadig, og i år gik et fransk/irakisk hold af arkæologer i gang med udgravningen. Og de er mildest talt imponerede.
“Jeg har aldrig udgravet noget så stort før i mit liv. Normalt er det kun i Egypten eller Cambodia, at du finder så store genstande”, fortæller udgravningsleder Pascal Butterlin til det franske nyhedsmedie France24.
Hovedet er i dag opbevaret på Iraks Nationalmuseum i Baghdad.
Myndighederne er nu ved at finde ud af, hvordan lamassuen kan få sit hoved sat tilbage på plads.