Oldgammel guddom lå gemt i ørkensandet

Arkæologer har udgravet en fabelagtig statue i den antikke, irakiske by Khorsabad. På trods af, at ISIS destruerede det meste af byen omkring den, har dette monument overlevet – næsten intakt.

Arkæolog ved Lamassu-statue

Lamassuer var guddomme, der vogtede over hellige steder og ofte stod ved deres indgange.

© Iraq State Board of Antiquities & Heritage, Mustafa Yahya

En enorm krop som en tyr, store ørnevinger med en længde på omkring fire meter hver og en vægt på 18 ton.

Sådan ser det fabelagtige arkæologiske fund ud, som er blevet udgravet i det nordlige Irak.

Den antikke statue forestiller en såkaldt lamassu – en beskyttende, assyrisk guddom, der stod som vogter ved indgangene til velstående byer og paladser.

Selvom denne lamassu, der er fundet i ruinerne af den assyriske oldtidsby Khorsabad, blev opført for 2.700 år siden, har ørkenens sand holdt den i – næsten – perfekt stand.

Det mægtige væsen mangler nemlig sit hoved, der ifølge mytologien forestillede et menneskeansigt, typisk en ældre mand.

Hovedløs helligdom

Den enorme statue begyndte faktisk allerede at blive udgravet i 1992 af et hold irakiske arkæologer, men tyve huggede hovedet af i 1995. Det blev heldigvis konfiskeret af toldere, da tyvene forsøgte at få det ud af landet. Men ustabilitet i regionen fik arkæologerne til at begrave statuen i sandet igen, hvor den i det store hele blev glemt.

Det har sandsynligvis reddet den, for i 2015 fik ISIS magten over området og ødelagde det meste af oldtidsbyen Khorsabad – men fandt aldrig denne statue.

Revnet hoved af stenskulptur

I 1995 blev det store lamassu-hoved hugget af statuen og endda delt i flere stykker i et forsøg på at stjæle det.

© Hadani Ditmars

I arkiverne stod statuens placering dog stadig, og i år gik et fransk/irakisk hold af arkæologer i gang med udgravningen. Og de er mildest talt imponerede.

“Jeg har aldrig udgravet noget så stort før i mit liv. Normalt er det kun i Egypten eller Cambodia, at du finder så store genstande”, fortæller udgravningsleder Pascal Butterlin til det franske nyhedsmedie France24.

Hovedet er i dag opbevaret på Iraks Nationalmuseum i Baghdad.

Myndighederne er nu ved at finde ud af, hvordan lamassuen kan få sit hoved sat tilbage på plads.