Reuters / Ritzau Scanpix
Hvalp sibirien permafrost

Oldhvalp forbløffer: Hund eller ulv?

Forskere er i vildrede efter at have undersøgt en hvalp, der blev fundet i Sibiriens permafrost. Analyser viser nemlig, at dens dna aldrig er set før.

For ca. 18.000 år siden sov en lille hvalp stille ind i Sibiriens isnende kulde. Om den døde af sult eller sygdom, er usikkert.

Helt sikkert er det derimod, at den næsten perfekt bevarede hvalp er en sensation – den er nemlig hverken hund eller ulv.

Døde blot to måneder gammel

Hvalpen blev fundet nær Jakutsk i Sibirien i 2018, og lige siden har bl.a. svenske forskere arbejdet på at bestemme dyrets arvemasse:

“Men vi kan fortsat ikke sige, om det en hund eller en ulv”, skriver David Stanton fra Svensk Center for Palæogenetik.

Til gengæld har de fundet ud af, at hvalpen er en han, og at den døde, da den var omkring to måneder gammel.

En af forskernes teorier er, at hvalpen er født af en tidlig hunderace, som hverken var helt ulv, men heller ikke helt hund – altså en form for missing link mellem ulven og hunden.

Tamhundens alder er stærkt omdiskuteret

Det hidtil ældste fossil af en tamhund er blevet dateret til omkring 14.700 år siden, men hvornår hunden og ulven præcist blev splittet op, er stærkt omdiskuteret.

I 2017 slog en gruppe forskere fx fast, at hundelignende racer opstod allerede for ca. 40.000 år siden. Hvornår de blev gjort tamme, er dog usikkert.

Ifølge forskerne vil de fortsætte med at kortlægge den lille sibiriske hvalps arvemasse i håbet om, at de kan finde ud af mere om dens gådefulde ophav.