Kun ganske få europæiske opdagelsesrejsende har udforsket det muslimske Mellemøsten og sporene efter områdets ældgamle kulturer i starten af 1800-tallet. Schweizeren Johann Ludwig Burckhardt taler flydende arabisk, og med hjælp fra lokale guider finder han den sagnomspundne by i ørkenen, Petra, i august 1812.
Her er historien om Petras storhedstid og den ultimative nedgang – og genopdagelsen af det glemte vidunder.
Johann Ludwig Burckhardt og hans følge hører kun vindens susen og ekkoet af deres egne fodtrin i den snævre kløft – siq’en, som de lokale kalder den. Flere steder er den dunkle passage blot et par meter bred, og klippevæggene rejser sig 80 meter op over hovederne på det lille selskab.
Den schweiziske eventyrer er overbevist om, at nabatæernes forsvundne oldtidsby Petra ligger gemt for enden af kløften, der slynger sig gennem de golde bjerge ved Wadi Musa i det nuværende Jordan. For hans lokale guider er området imidlertid befolket af onde ånder og fyldt med de vantros bygningsværker.

Johann Ludwig Burckhardt (1784-1817) var en schweizisk opdagelsesrejsende. Foruden opdagelsen af oldtidsbyen Petra fandt han templerne i Abu Simdel, der ligger i ved Nilen.
Iført arabisk klædedragt og under dæknavnet Sheik Ibrahim ibn Abdallah er den 28-årige Burckhardt på rejse fra Damaskus i Syrien til Egypten.
Schweizeren har forberedt sig grundigt. Han har studeret arabisk, islam og Mellemøstens skikke og traditioner på universiteter i England og Syrien. Han har forsøgt at vænne sig til Mellemøstens varme klima ved lange spadsereture i den britiske middagshede, og i perioder har han levet udelukkende af vand og lidt grøntsager, for at følelsen af sult ikke skulle overraske ham.
For at lokke sine ledsagere med på sporet af Petra har Burckhardt været kreativ. I en passage i Biblen har han læst, at Petra ligger ved profeten Arons grav, og schweizeren har købt en ged, som han har fortalt sine medrejsende, at han har afgivet et løfte om at ofre på selve graven. Kun modvilligt sluger hans følge den besynderlige historie.
“Det er en af de mest elegante antikke ruiner”. Johann Ludwig Burckhardt
Turen gennem den dystre siq begynder at virke uendelig. Så pludselig efter en halv times gang anes et par rødlige søjler og nogle figurer forude. Kløften åbner sig foran dem og lukker solens stråler ind. Da hans øjne har vænnet sig til det skarpe lys, står Burckhardt et kort sekund helt målløs ved synet foran ham.
“På klippevæggen lige overfor kom et udhugget mausoleum til syne. Dets beliggenhed og skønhed var beregnet til at gøre et ekstraordinært indtryk på den rejsende. Det er en af de mest elegante antikke ruiner. Den er bevaret som en bygning, der blev bygget færdig for nylig, og ved nærmere eftersyn kunne jeg se, at det var resultatet af et enormt arbejde”, fortalte Burckhardt efterfølgende i sine beskrivelser af opdagelsen.
Eventyreren nåede sit mål. Som den første europæer i mere end 600 år stod han den 22. august 1812 ved indgangen til den sagnomspundne Petra.
Af frygt for at blive anklaget for at være en troldmand på jagt efter skatte måtte han imidlertid skjule sin begejstring.
Burckhardt ofrer en ged
Selskabet lagde hurtigt det storslåede monument bag sig og gik videre forbi et stort amfiteater, der også er hugget ud af klippen. På afstand beundrede Burckhardt en række gravmæler med storslåede facader og imponerende templer, og ved mørkets frembrud nåede han det bjerg, som Arons grav siges at ligge på. Her måtte han ofre geden, inden gruppen vendte om og forlod Petra.
Den nysgerrige Burckhardt beklagede sidenhen, at han hverken kunne foretage undersøgelser eller tage noter under besøget af angst for, at hans identitet blev afsløret. Men han spåede, at fremtidige rejsende ville kunne besøge stedet mere frit.
De lokale ville med tiden vænne sig til fremmede videnskabsmænd, og så ville ruinerne i Wadi Musa efter hans mening blive anerkendt som nogle af verdens mest bemærkelsesværdige eksempler på antik kunst.
Nabatæernes hovedstad
Petra blev grundlagt af det arabiske nomadefolk nabatæerne. I begyndelsen var de stejle slugter og dale en naturskabt fæstning, som nomaderne kunne trække sig tilbage til, men med tiden voksede Petra til en storby, der blev hovedstad for hele det nabatæiske indflydelsesområde.
Da byen var mægtigst – i 100-tallet f.Kr. – var den hjem for omkring 20.000 indbyggere, og selveste Damaskus, en af verdens ældste byer, underlagde sig Petras beskyttelse.
Handel gjorde byen stenrig
Nabatæernes succes skyldtes hovedsageligt deres evner som handelsfolk. De kontrollerede de store handelsruter hen over Sinai-halvøen til Alexandria i Egypten og ned over Den Arabiske Halvø.
Ifølge oldtidens græske historikere var nabatæernes karavaner så store som hære på march. Med sig bragte handelsmændene så forskelligartede varer som asfalt fra Det Døde Hav – en eftertragtet vare i den egyptiske mumieindustri – røgelse, krydderier og kostbare luksusvarer fra Østen til de store markeder i Grækenland og Romerriget.
Handlen førte ikke kun store rigdomme til byen. Den åbnede også op for kulturelle udvekslinger mellem øst og vest, hvilket kan ses på flere af byens storslåede gravmonumenter. Et af de bedste eksempler er netop det mausoleum, som Burckhardt beskrev i så rosende vendinger. Skatkammeret, som det kaldes i dag, er bygget i græsk-hellenistisk stil.
Efter alt at dømme er der tale om en kongegrav fra omkring Kristi fødsel, sandsynligvis bygget til kongen Aretas 4., der herskede fra 9 f.Kr. til 40 e.Kr. Han stod også bag flere andre store bygninger i Petra – bl.a. byens hovedtempel og det romersk-inspirerede amfiteater med plads til op imod 4.000 tilskuere.
Den næsten 40 meter høje, udsmykkede facade på Skatkammeret, som var med i den tredje Indiana Jones-film, er i dag ganske medtaget. Og ikke kun af tidens tand. Gennem århundreder tog mange beduiner kammerets navn for pålydende, og de affyrede kugler mod den gravurne, der findes øverst oppe, da de troede, at der lå en skat gemt i den.
Som de fleste af de bevarede gravmæler og monumenter, der kan ses i Petra i dag, er Skatkammeret hugget ud af de røde sandstensklipper, der dominerer området. Byens navn kunne derfor dårligt være mere passende: Petra betyder sten på græsk.
Kort over Petra

Siq’en
Skatkammeret
Dødebyen
De royale grave
Amfiteatret
Det store tempel
Klostret
Petras største monumenter
For 2.000 år siden var Petra en travl by med 20.000 indbyggere. Dalene var tæt bebyggede, men i dag står næsten udelukkende de karakteristiske facader hugget ind i sandstensklippen tilbage.

Siq’en
Siq’en er en smal passage gennem en op til 80 meter dyb kløft og eneste adgang til den isolerede ørkenby.

Skatkammeret
Skatkammeret er i virkeligheden et mausoleum opført til en konge for omkring 2.000 år siden. I dag er det byens kendteste facade.

Dødebyen
Dødebyen fylder en hel bjergside. Et virvar af naturlige grotter og simpelt udhuggede huler er i århundreder blevet brugt som gravkamre til nabatæere fra lavere samfundslag.

De royale grave
De royale grave har rigt udsmykkede facader og strækker sig 40-50 meter op ad bjergsiden. Her blev nabatæernes adelige elite stedt til hvile i byens storhedstid omkring Jesu fødsel.

Amfiteatret
Amfiteatret er bygget efter romersk forbillede. Tribunerne er hugget ud i sandstensklippen og kan rumme op til 4.000 tilskuere.

Det store tempel
Det store tempel dækker flere tusind kvadratmeter i byens centrale dal. Med hundredvis af søjler i flere niveauer var templet Petras største bygningsværk.

Klostret
Klostret ligger en smule afsondret fra den øvrige del af byen og er bygget, efter at romerne i 106 e.Kr. havde taget kontrol over området.
Alt er hugget ud af klippen
De dekorerede facader er Petras største attraktion, men for 2.000 år siden var dalene dækket af for længst forsvundne huse, hvor indbyggerne i Petra boede og arbejdede. For at 20.000 fastboende og tusindvis af gennemrejsende fra hele verden kunne overleve midt i ørkenen, var det ikke nok for nabatæerne at have stor økonomisk snilde og kunstnerisk sans.
De udviklede bl.a. et sofistikeret rør- og kanal-system, der opfangede det sparsomme regnvand og vandet fra kilderne i området og ledte det hen i de reservoirer og udgravede cisterner, der fandtes forskellige steder i byen. Den avancerede vandforsyning var så effektiv, at nabatæerne kunne opdyrke en del af ørkenlandet, og byen dermed kunne forsyne sig selv med korn og frugter.
Romerne overtager styringen
Petras afsondrede beliggenhed gjorde den let at forsvare mod indtrængere. Fra 300 f.Kr. forsøgte flere græske hære at indtage byen, men uden held.
Først da romerne for alvor satte sig på området kort før år 100 e.Kr., måtte nabatæerne bøje sig. I år 106 blev kongeriget indlemmet i den romerske provins Arabia.
Nabatæernes næstvigtigste by, Bosra, blev udpeget som ny hovedstad i området, og romerne satsede på nye handelsruter langt fra Petra.
Tidslinje: Byen var glemt i århundreder
Petra var en travl metropol for 2.000 år siden, og i dag er byen Jordans største turistattraktion.
- 1500 f.Kr.: De første indbyggere slår sig ned i de snævre dale.
- 500-tallet f.Kr.: Nabatæerne etablerer deres første bosættelser.
- 300-tallet f.Kr.: Græske hære forsøger uden held at indtage ørkenbyen.
- 100-tallet f.Kr.: Med 20.000 indbyggere når Petra sin storhedstid.
- 106 e.Kr.: Romerne overtager byen og indlemmer den i deres rige.
- 363: Et jordskælv ødelægger store dele af Petra.
- 1098: Korsriddere indtager Petra og opfører en borg.
- 1200-tallet: Egyptiske kilder fortæller om den nu forladte storby.
- 1812: Den opdagelsesrejsende Burckhardt genopdager Petra.
- 1985: FN optager Petra på listen over verdens kulturarv.
- 2007: Cirka 100 millioner mennesker fra hele verden deltager i en afstemning om verdens syv nye vidundere. Oldtidsbyen Petra får en plads på listen.
Jordskælv fik beboerne til at flytte
Trods svækkelsen fortsatte ørkenbyen med at eksistere, og indbyggerne huggede stadig storslåede monumenter ud af klipperne. Et eksempel er bygningen, der kaldes Klostret, og som ligger på et bjerg højt over byen. Den religiøse bygning blev bygget i begyndelsen af 100-tallet, og den imponerende facade på 45 gange 42 meter er en af de mest fotograferede i området.
I slutningen af 300-tallet blev Petra igen hovedstad – nu i den nye romerske provins Palaestina Tertia. Da kristendommen kort efter vandt frem i regionen, blev byen også udnævnt til bispesæde, og flere af de gamle hedenske templer – heriblandt Klostret – ombygget til kirker. Men byens position var for altid svækket.

Den skotske maler David Roberts var i årene 1838-1839 på rundrejse i bl.a. Alexandria, Kairo, Suezbugten, Petra, Palæstina og Jerusalem. Her er en tegning, Roberts lavede på stedet, da han besøgte ørkenbyen Petra.
En række ødelæggende jordskælv over de efterfølgende århundreder fik befolkningstallet til at svinde ind, og da området blev islamisk i 600-tallet, var Petra blot en skygge af sig selv.
Byen gled langsomt ud i glemslens tåger. I historiske kilder fra middelalderen er byen kun omtalt, da en gruppe europæiske korsfarere omkring år 1100 byggede en borg ved byen. Den blev dog hurtigt forladt igen.
Arabere lånte skriften

Nabatæernes skrift kan ses på klipper mange steder i Petra.
Andre blev inspireret af det nabatæiske alfabet
Nabatæernes kultur er for længst uddød, men deres skriftsprog lever endnu.
Petra og resten af det nabatæiske område er fyldt med indskrifter på vægge og klipper i ørkenen. Teksterne er vigtige kilder til områdets historie og er skrevet med det lokale alfabet – en form for aramæisk skrift, der engang var udbredt i hele det område, nabatæerne kontrollerede.
Århundreder efter at nabatæerne havde mistet deres førerposition, var civilisationen stort set glemt, men en moderniseret form af deres skrifttegn fik pludselig stor betydning.
Den nye arabiske skrift blev brugt til at nedskrive profeten Muhammeds åbenbaringer i Koranen, og i takt med de muslimske erobringer fra det fjerne Østen til Atlanterhavet tog en lang række forskellige sprog nabatæernes skrifttegn til sig.
Trods nedgangen bevarede navnet Petra en aura af mystik og storhed. Det var dette omdømme, der fik Burckhardt til at drage ud for at finde den glemte by i begyndelsen af 1800-tallet.
Hans vage beskrivelser af stedet ramte lige ned i den romantiske tidsånd, og allerede omkring 1830 var et besøg i den genfundne ruinby blevet et must for alle de unge lærde europæere, der drog på dannelsesrejse i Mellemøsten.
Fascinationen af Petra satte også sit præg på tidens litteratur. En af de mest indflydelsesrige beskrivelser blev skabt af den engelske digter John William Burgon, der aldrig selv besøgte byen, men kun kendte den fra andres tegninger og skildringer. I 1840 kaldte han poetisk Petra for “en rosenrød by, der er halvt så gammel som tiden”.

Det uvejsomme bjergområde skjuler Petra godt. I århundreder lå den engang så travle metropol stort set øde hen, men i dag besøger flere tusind byen hver dag.
Lidt efter lidt fik videnskabsmændene friere adgang til at udforske Petra, som Burckhardt havde forudsagt. Arkæologer strømmede til byen fra hele verden, og de mange grave og monumenter blev registreret, målt og beskrevet i detaljer.
Siden kastede forskerne sig også over de sparsomt bevarede beboelsesarealer, og selvom de indtil nu kun har skrabet i overfladen, har arkæologer et nogenlunde billede af, hvordan livet i byen var. Trods undersøgelserne rummer de labyrintiske sandstensformationer i den golde ørken stadig mange mysterier.
Det er en af forklaringerne på, at de rosenrøde bygningsværker i dag tiltrækker flere besøgende end nogensinde. I tusindvis går de hver dag forventningsfulde i Burckhardts fodspor, til de pludselig står foran det storslåede Skatkammer og spontant lader begejstringen vælte ud i beundring.