Ötzi blev begravet i Alperne

Et internationalt forskerhold sår tvivl om alle hidtidige teorier om ismanden Ötzis død.

Klimaet i Alperne har mumificeret Ötzis krop, så den er bevaret.

Et internationalt forskerhold sår tvivl om alle hidtidige teorier om ismanden Ötzis død. De 5300 år gamle mumificerede rester af manden blev fundet i Alperne i 1991. Siden har de fleste forskere ment, at Ötzi var på flugt, da han blev ramt af en pil bagfra og dræbt.

Nu har en gruppe forskere fra bl.a. Italien og USA analyseret landskabet og placeringen af ismandens mange ejendele og er nået frem til, at Ötzi døde et andet sted – og blot fik en ceremoniel begravelse i Alperne.

“Mange forskere har aldrig stillet spørgsmålstegn ved ismandens død, så de har ikke undersøgt placeringen af liget og ejendelene”, siger Luca Bondioli fra det nationale etnografiske museum i Rom, som har deltaget i arbejdet.

Konklusionen bygger bl.a. på en stenforhøjning, som forskerne har opdaget seks m fra Ötzis fundsted. Ismandens lig blev i sin tid placeret på denne platform, men er siden blevet flyttet af de jævnlige issmeltninger i Alperne. Den samme proces kan også forklare, hvorfor Ötzis ejendele er spredt over et stort område.

Andre forskere kalder den nye teori “interessant”.