Archives of Faculty of Archaeology, Warsaw University

Pige begravet med fugl i munden

I over 50 år anede de polske forskere ikke, hvem den mystiske fuglepige fra Tunel Wielki-grotten var. Nu peger de mod Norden.

I 1971 fandt arkæologer skelettet af en 12-årig pige dybt inde i Tunel Wielki-grotten i Polen. Nogen havde anbragt hovedet fra en død fugl i pigens mund. Hvor hun kom fra, og hvorfor hun havde en fugl i munden, forblev et mysterium i 50 år. Nu har forskerne omsider en teori.

Doktor Małgorzata Kot fra University of Warsaw studerede med sit hold af eksperter liget:
“Dette var ikke typisk arkæologarbejde. Vi var nødt til at anvende en bred vifte af forskningsmetoder for at nå en konklusion”.

DNA-prøver afslørede, at pigen ikke var polsk, men sandsynligvis finsk, og at hun døde mellem 1650 og 1750. Dateringen passer med en periode, hvor der faktisk var finske soldater (og deres medbragte familier) i Polen – bl.a. på Ojców Slot ikke langt fra hulen, hvor pigen lå.

Finske soldater udgjorde en del af den svenske konges hær, som i 1600-tallet drog på felttog til Polen.

© Franciszek Kondratowicz

Hedensk begravelse i en kristen tid

“Vores finske kollega, dr. Frog, pointerede, at fugle symboliserede sjælens rejse efter døden”, forklarer dr. Kot. Selvom Finland var overvejende kristent i 1600-tallet, forblev nogle hedninge, hvilket kan forklare det bizarre begravelsesritual. Helt op i 1900-tallet var der således egne i Finsk Karelen, hvor hedenske begravelsesritualer holdt ved.

Studiet af pigens jordiske rester er ikke afsluttet endnu; bl.a. håber forskerne at finde flere oplysninger om hendes liv. Knoglerne har således afsløret, at hun havde sultet.