Potteskår gemte på hemmelig besked i 2.600 år

Forskere har indtil nu troet, at bagsiden af et gammelt israelsk potteskår var blankt. Men nye undersøgelser har fået en hemmelig ordre til at tone frem.

A. Potteskåret set med det blotte øje – blankt. B. Et multispektralt billede afslører tekst. C. Forskere afkoder en hemmelig besked på skåret.

© Plos One

I 1965 fandt forskere et potteskår i ørkenen ved en borg i Arad i Israel.

Skåret var i skidt forfatning, da det blev fundet, men forskerne kastede hurtigt deres opmærksomhed på dets forside. Her var tydelig tegn på nedskreven tekst.

Men nu viser det sig, at skårets bagside har mindst ligeså meget at byde på.

3 nye linjer

Hvor forsiden hylder Yahweh – et hebraisk navn for Gud – er bagsiden noget mere kontant og beordrende.

Forskerholdet brugte et multispektralt kamera til at tage billeder af skåret ved mange forskellige bølgelængder. Skåret har været udstillet i mere end 50 år, men pludselig afslørede det en ny side.

“Til vores overraskelse dukkede der tre nye linjer med tekst op”, siger ph.d.-studerende i matematik og arkæolog ved Tel Aviv Universitet Arie Shaus.

Send mere vin

Linjerne er blevet oversat, og de indeholder flere klare beskeder:

“Hvis der er mere vin, send … Hvis der er andet, du har brug for, send (= skriv til mig om det).”

Inskriptionen slutter af med en note om, at en mand ved navn Ge’alvau har taget en “bath” vin, som er en gammel målenhed for vin.

Besked til soldat

Forskerne mener, at beskeden er blevet skrevet til Elyashiv, som var kvartermester på borgen.

Kvartermester er en tidligere militær titel for den officer, der stod for forplejningstjenesten – og altså også vinforsyningen, tyder det på.

Forskerne er glade for den nye opdagelse og siger, at det er en værdifuld tilføjelse til, hvad de i forvejen ved om kongeriget Judah for ca. 2.600 år siden.