Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Purpurfarve fra kong Salomons tid

Et hold arkæologer gjorde et særdeles farverigt fund, da de gravede i ørkenen i Israel.

Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

Et oldgammelt bundt uldfibre og rester af vævet stof – begge dele i farven purpur – er blevet fundet i Israel. En kulstof-14-datering har fastslået, at tekstilerne er ca. 3.000 år gamle.

Opdagelsen blev gjort af arkæologer, der var i færd med at grave ved Slaves’ Hill (slavernes bakke) i Timna-dalen i det sydlige Israel. Stedet husede et stort kobberminedistrikt i oldtiden.

Antikkens purpurfarve stammede fra søsnegle, der lever i Middelhavet.

© Shutterstock

Farven purpur blev i antikken udvundet af snegle, der lever i Middelhavet. Farven var ekstremt dyr, og kun de rigeste havde råd til at gå med den. Forskerne blev derfor overraskede, da de fandt de purpurfarvede tekstiler i Timna-dalen – knap 200 km fra Middelhavet.

Fundet stammer fra kong Salomons tid

“Det er første gang, vi har fundet tekstiler farvet med den prestigefyldte purpurfarve, hvor stoffet stammer fra kong David og kong Salomons tid (israelske konger omtalt i Biblen, red.)”, fortæller dr. Naama Sukenik til net-mediet EurekAlert. Hun er kurator hos IAA, Israels kontor for fortidsminder.

Takket være det tørre klima i Timna-dalen er tekstilerne ikke gået i forrådnelse.

© Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

“Tekstiler er sjældne at finde. Som ethvert letfordærveligt organisk materiale udsættes de normalt for hurtig nedbrydning, og konserveringen af tekstiler kræver specielle betingelser for at forhindre, at stoffet bliver ødelagt af mikroorganismer”, uddyber Sukenik.

Hvordan de dyre tekstiler er endt ved Slaves’ Hill, er et mysterium. Arkæologerne gætter på, at stoffet kan være blevet byttet for kobber.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul