Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Raslelyde hensatte stenalderfolk i trance

Forsøget gav sved på panden, men nu har finsk forsker opklaret mysteriet om slidmærker i elgtænder fra stenalderen.

Tom Björklund/University of Helsinki

I Finland og Rusland har arkæologer gennem tiderne fundet talrige stenaldergrave, der rummede store mængder tænder fra elge. Det har fået forskere til at spekulere på, om tænderne blev brugt til andet og mere end bare pynt for 5.000-10.000 år siden – fx som musikinstrument.

Under mikroskop kunne forskerne se, at elgtænderne var slidt på en måde, som tydede på, at de havde raslet mod hinanden, mens fx en shaman dansede rundt.

“Ornamenter bestående af elgtænder, der var syet fast på tøj, afgiver en høj raslende lyd, når de bevæges”, forklarer Riitta Rainio fra Helsinki Universitet.

Hun satte sig for at bevise musikteorien ved at teste, hvor godt tænderne fungerede som musikinstrument. Iført en kopi af stenalderens skinddragter med elgtænder syet fast på dansede Rainio i mere end seks timer for at se, om det skabte identiske slidmærker. Derefter blev elgtænderne undersøgt under et mikroskop.

Se, hvordan forskeren hoppede i seks timer:

Tænderne har forskellige toner

Eksperimentet viste, at sliddet på de nye elgtænder var identisk med sliddet på dem fundet i grave fra stenalderen. Rainio opdagede også, at lyden kan være høj og klar eller dyb og mørk, afhængigt af hvilke tænder der anvendes.

I stenalderen blev tændernes raslelyde formentlig brugt til at hensætte folk i trance under dans – for at de kunne komme i kontakt med guderne.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul