Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Daggert

Rig krigergrav fundet

Ukrainske arkæologer har afdækket en over 2.000 år gammel grav med skelettet af en kriger, der har tilhørt den gådefulde skyter-stamme.

Mamai Gora/Stas Nabatnikov & Shutterstock

Under udgravningerne af en skytisk gravhøj i Zaporizjzja Oblast i Ukraine har arkæologer gjort en række usædvanlige fund.

Højen indeholdt ifølge de lokale arkæologer en stor og en mindre grav. Den store var allerede i oldtiden blevet plyndret og derfor stort set tom, men i den mindre grav lå skelettet af en ung mand i alderen 18-20 år.

Ved siden af den døde fandt arkæologerne metaldele fra hovedtøjet til en hest, en jernøkse, pilespidser af bronze og ben samt en akaines – en skytisk daggert.

Gravområde for de gådefulde skytere

Især daggerten er bemærkelsesværdig, fordi den har været meget kostbar. Våbnet lå således i en skede pyntet med guldplader og havde et rigt dekoreret skæfte.

Ifølge udgraverne har den unge kriger sandsynligvis haft en forbindelse til den afdøde person i den nu plyndrede, men større grav ved siden af.

De ukrainske arkæologer har arbejdet i området, hvor graven blev fundet, i 32 år. Her ligger en stor gravplads med grave fra de gådefulde skytere.

Skyterne var frygtede og beundrede

Det var et nomade-folk, som havde sin oprindelse i nutidens Iran. I 700-tallet f.Kr. trængte folkeslaget ind i bl.a. Ukraine. Skyterne var frygtede og beundrede for deres krigskunst fra hesteryg, som gjorde dem til en ekstremt farlig fjende.

I dag er de især kendte for deres kunstfærdige grave, der ofte er fyldt med rigt dekorerede gaver af guld. Det gådefulde folke­slag forsvandt ud af historien omkring 100 f.Kr.

Ifølge arkæologerne stammer den netop fundne krigergrav fra 500-tallet f.Kr., hvilket gør den til den hidtil ældste skytiske grav fundet i området.

De ca. 400 andre undersøgte skytiske grave i området er alle omkring 200 år yngre.

Læs også:

Komet Syrien Abu Hureyra
Arkæologi

Rumobjekt smeltede stenalderbosættelse

2 minutter
Kriminalitet

Scandinavian Star: Historien bag katastrofen

31 minutter
Om Historie

VIND KÆMPEMÆSSIG TAJ MAHAL i LEGO

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul