Mamai Gora/Stas Nabatnikov & Shutterstock
Daggert

Rig krigergrav fundet

Ukrainske arkæologer har afdækket en over 2.000 år gammel grav med skelettet af en kriger, der har tilhørt den gådefulde skyter-stamme.

Under udgravningerne af en skytisk gravhøj i Zaporizjzja Oblast i Ukraine har arkæologer gjort en række usædvanlige fund.

Højen indeholdt ifølge de lokale arkæologer en stor og en mindre grav. Den store var allerede i oldtiden blevet plyndret og derfor stort set tom, men i den mindre grav lå skelettet af en ung mand i alderen 18-20 år.

Ved siden af den døde fandt arkæologerne metaldele fra hovedtøjet til en hest, en jernøkse, pilespidser af bronze og ben samt en akaines – en skytisk daggert.

Gravområde for de gådefulde skytere

Især daggerten er bemærkelsesværdig, fordi den har været meget kostbar. Våbnet lå således i en skede pyntet med guldplader og havde et rigt dekoreret skæfte.

Ifølge udgraverne har den unge kriger sandsynligvis haft en forbindelse til den afdøde person i den nu plyndrede, men større grav ved siden af.

De ukrainske arkæologer har arbejdet i området, hvor graven blev fundet, i 32 år. Her ligger en stor gravplads med grave fra de gådefulde skytere.

Skyterne var frygtede og beundrede

Det var et nomade-folk, som havde sin oprindelse i nutidens Iran. I 700-tallet f.Kr. trængte folkeslaget ind i bl.a. Ukraine. Skyterne var frygtede og beundrede for deres krigskunst fra hesteryg, som gjorde dem til en ekstremt farlig fjende.

I dag er de især kendte for deres kunstfærdige grave, der ofte er fyldt med rigt dekorerede gaver af guld. Det gådefulde folke­slag forsvandt ud af historien omkring 100 f.Kr.

Ifølge arkæologerne stammer den netop fundne krigergrav fra 500-tallet f.Kr., hvilket gør den til den hidtil ældste skytiske grav fundet i området.

De ca. 400 andre undersøgte skytiske grave i området er alle omkring 200 år yngre.