Rigmand og hans slave led smertefuld død i Pompeji

Resterne efter to romere har givet italienske arkæologer et nyt indblik i de fatale dage i 79 e.Kr., hvor byen Pompeji gik under.

Resterne efter to romere har givet italienske arkæologer et nyt indblik i de fatale dage i 79 e.Kr., hvor byen Pompeji gik under.

Parco Archelogico di Pompei

De jordiske rester efter to mænd er blevet fundet i en villa i udkanten af den antikke romerske by Pompeji.

Byen blev udslettet, da vulkanen Vesuv gik i udbrud i 79 e.Kr. Her væltede en såkaldt pyroklastisk lavine (også kaldet en glødelavine) ned over byen med 700 km/t. og begravede byens huse og mennesker.

Pompeji husede på den tid ca. 15.000 indbyggere, og arkæologerne har nu fundet yderligere to af de mennesker, der omkom. Ligene blev fundet i en kældergang under en villa.

Først gravede forskerne knoglerne fra de to mænd ud af det hårde lag af aske og sten. Dernæst hældte de flydende gips i for at udfylde hulrummet, hvor ligene havde ligget, da de blev begravet levende.

Efterfølgende har arkæologerne blotlagt de to afstøbninger, så det nu er muligt at se, hvordan de to romere så ud i deres dødsøjeblik.

Afstøbningerne og knoglerne afslører de dødes status

Knoglerne og afstøbningerne afslører også detaljer om, hvem mændene var. Den ene var en midaldrende mand på ca. 30-40 år, mens den anden var noget yngre – sandsynligvis i starten af 20’erne.

Mens den ældre umiddelbart lader til at have været i god fysisk stand for sin alder, var den unge mand anderledes nedslidt.

Knoglehvirvlerne i hans rygsøjle var slidte eller ødelagte, hvilket tyder på, at han har levet et hårdt liv med tungt fysisk arbejde.

Ligeledes viser afstøbningen, at han blot bar en simpel tunika, mens den ældre mand havde finere tøj på.

“Flere udgravninger kan måske afsløre, hvor mændene var på vej hen, samt hvilken plads de havde i husholdningen”, siger en af arkæologerne til den britiske avis The Guardian.