Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rigmand og hans slave led smertefuld død i Pompeji

Resterne efter to romere har givet italienske arkæologer et nyt indblik i de fatale dage i 79 e.Kr., hvor byen Pompeji gik under.

Parco Archelogico di Pompei

De jordiske rester efter to mænd er blevet fundet i en villa i udkanten af den antikke romerske by Pompeji.

Byen blev udslettet, da vulkanen Vesuv gik i udbrud i 79 e.Kr. Her væltede en såkaldt pyroklastisk lavine (også kaldet en glødelavine) ned over byen med 700 km/t. og begravede byens huse og mennesker.

Pompeji husede på den tid ca. 15.000 indbyggere, og arkæologerne har nu fundet yderligere to af de mennesker, der omkom. Ligene blev fundet i en kældergang under en villa.

Først gravede forskerne knoglerne fra de to mænd ud af det hårde lag af aske og sten. Dernæst hældte de flydende gips i for at udfylde hulrummet, hvor ligene havde ligget, da de blev begravet levende.

Efterfølgende har arkæologerne blotlagt de to afstøbninger, så det nu er muligt at se, hvordan de to romere så ud i deres dødsøjeblik.

Dødsøjeblikket blev fanget for evigt

Arkæologerne har fundet resterne efter to romerske mænd, der døde, da vulkanen Vesuv begravede Pompeji i aske og sten i 79 e.Kr.

Parco Archelogico di Pompei

Italiener fik en idé

Da mændene var omsluttet af varm aske, fordampede hovedparten af deres lig. De efterladte hulrum har arkæologerne fyldt med gips og lavet afstøbninger af. Teknikken blev udviklet af arkæologen Giuseppe Fiorelli, der forestod udgravninger af dele af Pompeji midt i 1800-tallet.

Parco Archelogico di Pompei

Rigmand havde pænt tøj på

Den midaldrende døde med sine hænder på brystet og spredte ben. Afstøbningen viser, at han bar tunika og kappe. Ifølge arkæologerne tilhørte manden sandsynligvis Pompejis overklasse.

Parco Archelogico di Pompei

Nedslidt mand var formentlig slave

Den unge mand lå med samlede ben, da han døde. Afstøbningen viser, at han bar en enkel tunika. Knogle­resterne af hans rygrad afslører derudover, at han var vant til manuelt arbejde og derfor højst sandsynligt var en slave.

Parco Archelogico di Pompei

Afstøbningerne og knoglerne afslører de dødes status

Knoglerne og afstøbningerne afslører også detaljer om, hvem mændene var. Den ene var en midaldrende mand på ca. 30-40 år, mens den anden var noget yngre – sandsynligvis i starten af 20’erne.

Mens den ældre umiddelbart lader til at have været i god fysisk stand for sin alder, var den unge mand anderledes nedslidt.

Knoglehvirvlerne i hans rygsøjle var slidte eller ødelagte, hvilket tyder på, at han har levet et hårdt liv med tungt fysisk arbejde.

Ligeledes viser afstøbningen, at han blot bar en simpel tunika, mens den ældre mand havde finere tøj på.

“Flere udgravninger kan måske afsløre, hvor mændene var på vej hen, samt hvilken plads de havde i husholdningen”, siger en af arkæologerne til den britiske avis The Guardian.

Læs også:

Malerier revet ud af rammer efter kunsttyveri
Kunst

Netflix-serie ripper op i verdens største kunsttyveri

5 minutter
Arkæologi

Sensation: Arkæologer finder hest i Pompeji

2 minutter
Arkæologi

Magisk fund i vulkanbyen Pompeji

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul