Shlomi Katzin/Shutterstock
Korsridder og sværd på havets bund

Røntgen afslører: Korsfarersværd blev bøjet i søslag

To år efter fundet af et sværd, dækket med sand og muslingeskaller, ud for Israels kyst har forskere undersøgt våbnet. Det tilhørte en korsfarer, som formentlig tabte det i kamp for 800-900 år siden.

Under et dyk ud for Israels nordkyst i 2021 fandt fritidsdykkeren Shlomi Katzin et langt sværd på havbunden.

Men til de tilkaldte arkæologers store skuffelse var sværdet umuligt at undersøge. Klingen var nemlig dækket at en tyk skal af sand og muslingeskaller.

Nu har forskerne imidlertid løst problemet.

De har ladet sværdet røntgenfotografere, og konklusionen er klar. Våbnet har tilhørt en korsfarer, og krigeren har mistet det under kamp på havet, viser en artikel i tidsskriftet `Atiqot.

“Sværdet blev brugt af en korsfarer, som slog sig ned i landet efter det første korstog og var med til at etablere kongeriget Jerusalem i 1099,” skriver Jakob Sharvit, medforfatter til artiklen og direktør for Israels Kontor for Fortidsminder, på Facebook.

Røntgenbilledet viser, at den 88-centimeter lange klinge er bøjet. Og ifølge forskerne er det et tegn på, at sværdet er mistet i kamp, da det kostbare våben ellers ville været blevet repareret.

Mand holder tilsandet sværd

Dykker Shlomi Katzin fandt det 88 cm lange sværd ud for Neve Yam i det nordlige Israel.

© Nir Distelfeld, Israel Antiquities Authority

“Alt tyder på, at sværdet faldt i vandet under kamp,” konkluderer Joppe Gosker fra Kontoret for Fortidsminder ifølge netavisen Times of Israel.

Fund af korsfarersværd er sjældne

Korsfarerne var europæere, som i årene 1095 til 1291 valfartede til Det Hellige Land for at erobre området fra muslimerne.

“I betragtning af de blodige slag, som ifølge kilderne foregik i landet mellem korsfarere og muslimer, kunne vi forvente at finde flere af den slags sværd. I realiteten finder vi mest fragmenter og meget få hele sværd”.

Kun syv sværd fra perioden er fundet i landet og de fleste af dem i havet, oplyser arkæologerne. De håber, at den øgede interesse for dykning vil være med til at afdække flere af de sjældne fortidsminder.

Forskerne skriver, at de jordiske rester af sværdets ejermand sandsynligvis også ligger på havbunden:

“Krigeren ligger måske stadig uopdaget i dybet og vil først blive afsløret, når sandet flytter sig”.

Sværd fra korstog på sort baggrund

Sådan mener forskerne, at sværdet ser ud under det tykke lag af sand og muslingeskaller.

© Joppe Gosker, Israel Antiquities Authority