Farragutful

Røveriske museer skal hoste op med stjålne fund

To amerikanske museer har rødglødende ører. De er blevet dømt til at tilbagelevere tusindvis af stjålne arkæologiske fund.

Det vakte røre, da et amerikansk museum i 2019 fik konfiskeret et stjålet fragment af det berømte Gilgamesh-epo – verdens første litterære storværk.

Fragmentet var blevet stjålet og smuglet ud af Irak. Konfiskationen førte til en nøjere undersøgelse af, hvad Museum of the Bible i Washington, D.C., ellers havde erhvervet sig siden grundlæggelsen i 2017.

Nu har historien taget en drejning til det værre for museet. Retten har igen talt, og denne gang pålægges Bibel-museet at udlevere ikke færre end 12.000 oldtidsfund.

De fleste genstande blev smuglet ud af Irak efter den amerikansk-ledede invasion i 2003, hvor flere irakiske museer og privatsamlinger blev plyndret – og solgt til Bibel-museet af skruppelløse mellemmænd.

Museet skal bl.a. udlevere enestående lertavler med kileskrift fra oldtiden.

© United States District Court for the Eastern District of New York

Dommen styrker moralen

“Dette handler ikke blot om returneringen af tusinder af tavler til Irak. Det genetablerer ikke blot tavlerne, men også det irakiske folks moral ved at styrke og øge den irakiske identitet i disse svære tider”, udtaler Iraks kulturminister, Hassan Nadhem.

Også et af det ellers velrenommerede newyorker-universitet Cornells museer er blevet pålagt at returnere ca. 5.000 fund.

Museum of the Bibles ejere, forretningskæden Hobby Lobby, er tidligere blevet idømt en bøde på 19 mio. kr. for besiddelse af stjålne historiske genstande, nu venter formentlig en større bøde.