Romersk “bankboks” fundet i teater
Italienske arkæologer har fundet en krukke med hundredevis af romerske guldmønter. Eksperter mener, at der er tale om en tidlig form for bankboks.

Et stort stykke af amforaen var gået af, så det var let at se mønterne.
Arkæologer i den Norditalienske by Como har fundet mere end 300 antikke guldmønter i ruinerne af et romersk teater. Mønterne lå i en fedtstens amfora, som sandsynligvis har været gravet ned i teatrets kælder.
“De har været begravet på en måde, så de var mulige at hente igen”, fastslår Maria Grazia Facchinetti, som er ekspert i romerske mønter.
Gemt i kælder
Ifølge Facchinetti var mønterne: “stablet i ruller på samme måde, som vi ser i bankerne i dag”. Hun understreger, at arkæologerne derfor ikke mener, mønterne var ejet af en privatperson, men sandsynligvis stammer fra en bank.
Indtil videre er 27 af mønterne blevet undersøgt, og de stammer alle fra 400-tallet.
Fund af mønter fra denne periode er sjældne, da de fjendtlige invasioner og opdelingen mellem det vestlige og østlige Romerrige i år 395, betød, at økonomien var dårligere, og pengene ikke flød frit.
Millioner værd
Guldet er i god stand, da det har ligget beskyttet i amforaen. Derfor er det let at tyde skriften, hvilket kan give en øget forståelse af perioden. Eksperter vurderer, at mønterne har en samlet værdi på flere millioner euro.