Romersk kvinde fundet med overdådige smykker

En mystisk, kristen kvinde fra 300-tallets Romerrige er fundet begravet med imponerende smykker. Andre kristne var så ivrige efter at blive begravet tæt ved kvinden, at en hel gravplads voksede op omkring hende.

Kalkstenen, som sarko­fagerne er udført i, kom fra et stenbrud 30 km imod øst.

En stor gravplads fra slutningen af 300-tallet er blevet fundet i Sloveniens hovedstad Ljubljana. I romersk tid lå her et militært fort, Colonia Emona.

Fortet blev i begyndelsen af 300-tallet e.Kr. hjemsted for et større kristent fælleskab, der under kejser Diocletians for­følgelser var flygtet fra Rom.

Kvinde var muligvis helgen

Gravpladsen tæller mere end 350 grave og viser bl.a., at ikke alle romerrigets kristne var fattige, men kunne have både penge og indflydelse. Midt på pladsen er bygget et gravkapel, der rummer de jordiske rester af en 30-40 årig kvinde.

Hun blev begravet med en flot drikkeskål i blåt glas og fine smykker. Arkæologerne formoder, at kvinden var betydningsfuld for fælles­skabet og muligvis blev betragtet som en helgen, eftersom gravpladsen er anlagt rundt om hendes grav. Denne begravelsespraksis kaldes ad sanctos og ­kendes fra andre helgengrave.

Se nogle af de flotte smykker fundet i gravene:

Seks-årig pige havde den flotteste sarkofag

Flere af de andre kristne er begravet i dyre sarko­fager hugget ud i kalksten og fik også fine smykker og mønter med sig i graven. En af de flotteste sarkofager tilhører en seks-årig pige, som er begravet med bl.a. et guldarmbånd og en guldhalskæde.