Dawid F. Wieczorek-PCMA UW
Sudan tempelsten

Ruiner fra et egyptisk tempel fundet i Sudans ørken

Arkæologerne skulle egentlig udgrave en middelalderfæstning, men så dukkede tempelsten fra oldtiden op. Stenene stammer fra den unikke periode i Egyptens historie, hvor Sudans konger også var faraoer.

For godt 2700 år siden regerede det mægtige rige Kush over store dele af det, vi i dag kender som Egypten og Sudan. Kushs konger førte sig frem som faraoer og oprettede endda Egyptens 25. dynasti, der regerede over oldtidsriget fra 744-656 f.Kr. Nu har polske arkæologer fra Warszawa Universitet fundet sten fra et Kush-tempel inde i resterne af en gammel middelalderfæstning kaldet Gamle Dongola i Sudan.

Ved hjælp af hieroglyffer på stenene fra templet, har det været muligt at datere dem til omkring 700 f.Kr. Templet kan dermed være et bevis på denne unikke periode i Egyptens historie.

Sudan tempelsten

Takket være hieroglyfferne har det været muligt at datere stenene til omkring 700 f.Kr.

© Dawid F. Wieczorek-PCMA UW

Fundet overrasker arkæologerne

For arkæologerne kommer fundet som noget af en overraskelse. De var i Sudan for at udgrave en middelalderfæstning, ikke et tempel fra oldtiden. Der er heller ikke tidligere blevet gjort nogen fund på stedet, der går så langt tilbage i historien.

Selvom der kun er dukket små fragmenter af templet op, er det allerede muligt at fastslå, at det var dedikeret til guden ”Amun-Ra af Kawa”, baseret på inskriptioner på stenene. Amun-Ra var af en Egyptens vigtigste guder og blev også dyrket i Kush. Kawa var en by i Kush-riget, og under tidligere udgravninger i byens ruiner er her netop blevet fundet resterne af et tempel dedikeret til Amun-Ra.

Nu skal arkæologerne undersøge, om stenene udgør et nyt tempel, eller om de er blevet bragt dertil fra Kawa for at blive genbrugt som byggematerialer i middelalderfæstningen.