Runesten blev brugt som bænk i 28 år

En 1.600 år gammel runesten er fundet i sydøst Norge. Forskere mener, at indskriften kan give ny indsigt i det urnodiske sprog.

Stenen på 112 cm X 252 cm blev studeret af adskillige forskere og vendt ved hjælp af en gravko.

Arkæologer i Norge har fundet en runesten, som stammer helt tilbage fra 400-tallet. Dermed er den kun lidt yngre end de ældste runesten i verden, som er rejst omkring år 350.

“På en skala fra 1 til 10 er dette en 11'er”, udtaler professor i arkæologi og projektets leder Frode Iversen.

Runesten var blevet til bænk

Stenen var ikke skjult – den har siden 1990 været brugt som bænk på en gård i Rakkestad kommune i det sydøstlige Norge. Det var først, da en nabo fik mistanke om, at markeringerne på stenen ikke var tilfældige, at arkæologerne hørte om den.

De kunne konstatere, at der var tale om en runesten, hvor inskriptionerne dog var meget medtagede af vind, vejr og slid, så skriften ikke kunne tydes med det blotte øje. Men ved hjælp af fotogrammetri – en særlig målemetode, hvor der vha. mange fotografier skabes en 3D-model – er nogle ord alligevel dukket frem.

Blev brugt til selvpromovering

På stenens bedst bevarede side står: “Lu irilaR raskaR runoR”, hvilket kan oversættes til: “Hug runer, dygtige rune­mester!”. Umiddelbart mener forskerne derfor, at stenen blev brugt til selvpromovering.

Stenen rummer i alt 35 runer – og især sprogforskerne venter med spænding på resultaterne, da runerne sandsynligvis vil give en større forståelse af det urnordiske sprog, som kun kendes fra meget få kilder.