Genvarianten findes ikke i Afrika, hvorfra Homo sapiens udvandrede for ca. 60.000 år siden, eller hos neandertalerne, som vores forfædre parrede sig med i Europa.
Forskernes teori er derfor, at vi fik det genetiske aftryk via parring med denisova-mennesket, som også bærer genvarianten.
Forsøg på menneskelige nyre-celler har vist, at genet påvirker mængden af zink i cellerne – hvilket bl.a. forøger modstandsevnen over for kulde.
“Tilsyneladende var ændringen gavnlig og viste sig at være en selektiv fordel for mennesker”, siger Jorge Garcia-Calleja, en af forskerne bag analysen.
Gen gjorde os kulde-stærke
Den genetiske arv fra denisovaerne kan have hjulpet vores forfædre med at klare sig bedre i Europas kolde egne, men samme genvariant “er også kendt for at være forbundet med større modtagelighed for flere neuro-psykiatriske lidelser”, skriver forskerne.
Derfor er det sandsynligt, at prisen for vores forfædres forhistoriske sex med denisovaer kom i form af en mere skrøbelig psyke.
De spanske forskere nævner selv bl.a. depression, skizofreni og anoreksi som lidelser, vi kan have arvet fra vores nu uddøde slægtninge.