Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

For 9.000 år siden var masken ­sandsynligvis helt glat og malet.

Kultur - Arkæologi

Sjælden stenaldermaske opsporet i Israel

De israelske myndigheders enhed til at finde stjålne antikviteter har opsporet en sjælden stenmaske, som stammer fra landets tidligste historie.

En 9.000 år gammel stenmaske er kommet i de israelske myndigheders varetægt efter et tip. Fangsten blev gjort af politienheden Antiquities Theft Prevention Unit, der opsporer stjålne, antikke genstande og forhindrer, at de ender på det sorte marked.

Informationerne om, hvordan enheden fik fat i masken, er sparsomme. Myndighederne oplyser kun, at masken befandt sig på Vestbredden, og at flere personer blev afhørt, inden masken blev lokaliseret.

Glædestårer hos Israels arkæologer

“Når man ser den, har man lyst til at græde af glæde”, sagde arkæolog Ronit Lupu fra enheden til National Geographic.

Masken vurderes til at være fra 7.000 f.Kr. Dermed stammer den fra stenalderen – nærmere bestemt fra den overgangsperiode, hvor menneskene gik fra at være jægere og samlere til at dyrke jorden. Overgangen betød en stigning i religiøse aktiviteter.

Kan have været en del af et dødsritual

Masken er hugget ud i kalksten og ligner et menneskeansigt med tænder, næse og sågar kindben. Fire borede huller i siderne har sandsynligvis været brugt til at binde den fast - muligvis på en person.

Maskens formål er dog uklart. Forskernes teori er, at den muligvis har været en del af et religiøst dødsritual.

Stenaldermasken er den 16. fra denne periode fundet i Israel, men kun den 3., som arkæologerne ved præcist, hvor stammer fra. De resterende 13 masker er i privat eje, hvilket gør dem svære at undersøge – mange arkæologer anfægter derfor deres ægthed.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul