Michal Wojenka
Jødisk skat Polen

Skat fundet begravet under synagoge

Spørgsmålene står i kø, efter at arkæologer ved et tilfælde fandt en kiste fyldt med dyrebare kultgenstande under gulvet i en synagoge.

Et ægte mysterium er uventet dukket op i den sydpolske by Wieliczka.

Her var arkæologer i gang med at grave et testhul for at undersøge fundamentet i byens forladte synagoge, da de stødte på en trækasse fyldt med 350 religiøse genstande af sølv og andre metaller.

Ifølge arkæolog Michal Wojenka fra Jagiellonski Universitetet i Krakow indeholdt kassen bl.a. et sølvbæger, bronzevaser med hebræisk skrift og forsølvede lysestager.

“Men vi har endnu ikke fundet beviser, der kan fortælle, hvornår kisten blev begravet”, forklarer Wojenka til HISTORIE.

Polen skat synagoge

I den begravede trækasse lå ca. 350 metaldegenstande omhyggeligt pakket ned. Blandt fundene er to rimonim – de dekorative ornamenter, som sidder på Torah-rullernes øverste håndtag. I kassen lå også også flere forsølvede lysestager samt to traditionelle ni-armede lysestager, brugt under jødernes lysfest Hanukkah.

© Michal Wojenka

Østrig-ungarske emblemer er vigtigt spor

I kassen fandt arkæologerne også 18 emblemer fra den østrig-ungarske hær, og de er et vigtigt spor. Ifølge Wojenka har de siddet på nu bortrådnede kasketter, som muligvis er blevet brugt til at fore kassen.

Kasket-typen blev senest brugt under 1. verdenskrig, hvor området omkring Wieliczka hørte under Østrig-Ungarn.

Ved krigens udbrud blev regionen invaderet af den russiske hær, som plyndrede mange af de jødiske samfund.

“Da russerne nærmede sig Wieliczka i 1914, forsøgte indbyggerne at gemme deres værdier. Så det kan ikke udelukkes, at synagogens ledere besluttede sig for at begrave tingene på dette tidspunkt”, vurderer Wojenka.

Jødisk skat synagoge emblem

I bunden af kisten lå 18 emblemer, som har prydet kasketter fra Østrig-Ungarns hær. Emblemerne bærer den østrig-ungarske kejser Franz Josephs initialer. Han regerede fra 1848 til sin død i 1916.

© Michal Wojenka

Muligvis skjult for nazisterne

Det forklarer imidlertid ikke, hvorfor jøderne ikke hentede skatten op igen efter krigen. En befolkningstælling fra 1920'erne viser, at der på det tidspunkt boede ca. 1.135 jøder i byen.

Der er også den mulighed, at skatten blev begravet under 2. verdenskrig, hvor nazisterne samlede jøder fra hele området i netop Wieliczka. I 1942 blev de alle – ca. 8.000 – sendt i kz-lejr.

De få overlevende vendte aldrig tilbage.

Segl Torah Jødisk skat

Et af de vigtigste fund er et torah-segl af sølv. Seglet hænges traditionelt på det klæde, som torahen indhylles i, når det ikke er i brug. På seglet ses to løver, der holder en krone over De Ti Bud. Fæstnet til seglet er en Yad – en rituel pegepind til læsning af torahen. På seglet står muligvis et årstal, som ikke kan ses, før det er renset.

© Michal Wojenka

Muligvis har jøderne begravet skatten, inden de blev deporteret, og de må så have haft adgang til et gammelt lager af kasketter fra 1. verdenskrig, som de forede kassen med.

“Men det er frygteligt spekulativt”, forklarer Michal Wojenka.

Han håber, at nye beviser dukker op, når genstandene er blevet renset, så eventuelle navne eller årstal kan ses.