Matizz2 & L. Miechowicz
Kluczkowice, Osiris, Maria Kleniewska

Skattejæger finder egyptisk kunstskat ved tidligere SS-hospital

I 1942 måtte en polsk godsejerfamilie flygte fra Hitlers SS. Bag sig efterlod de en værdifuld antikvitetssamling, som forskerne antog gik tabt. Men nu dukker oldtidsskattene frem fra den polske muld.

Det er sjældent at egyptiske statuer fra oldtiden dukker op i Polen, men det var ikke desto mindre hvad der dukkede op, da skattejægeren Krzysztof Kozłowski gik med sin metaldetektor rundt om en herregård i landsbyen Kluczkowice, 30 km vest for Lublin.

Udover den 3000 år gammel bronzestatue af den egyptiske guddom Osiris fandt Kluckowice også en bronzefigur af den romerske vingud Bacchus fra omkring det første århundrede e.Kr.

Dr. Lukasz Miechowicz fra Institut for Arkæologi og Etnologi ved det Polske Videnskabsakademi i Warszawa blev tilkaldt og snart skulle det vise sig, at der lå endnu mere i jorden.

“Pludselig, 10 meter væk fra den første Osiris-figur, fandt vi endnu en. Den var utrolig velbevaret,” fortæller Miechowicz.

Arkæologen konstaterede, at de var del af en antikvitetssamling, som tilhørte den rige Kleniewski-familie, der boet på herregården indtil 2. verdenskrig.

Kluczkowice, Osiris, det gamle Egypten.

Guden Osiris herskede i dødsriget i den egyptiske mytologi.

© Dr. Łukasz Miechowicz

Godsejerfamilie hentede antikviteter i Egypten

Osiris-statuen blev antageligt bragt til Polen af Maria Kleniewska, da hun i 1904 besøgte Egypten sammen med sine fire døtre.

Men, som mange andre polakker, blev Kleniewski-familien i 1942 fordrevet af den tyske besættelsesmagt, som herefter brugte herregården som rekonvalescens-hospital for sårede SS-soldater.

Ved krigens afslutning blev herregården plyndret og eksperter mente, at familiens-antikvitetssamling var forsvundet for evigt.

Men de nye fund tyder på, at familien før flugten nåede at grave særligt værdifulde genstande som fx Osiris og Bacchus-figurerne ned.

“At finde sporerne efter denne værdifulde kollektion, som gik tabt for årevis siden, har stor videnskabelig og kulturel betydning,” fortæller Miechowicz.

Figurerne af Osiris og Bacchus vil i fremtiden kunne ses på Nationalmuseet i Lublin.

Bacchus statue Polen

Busten af Bacchus, den romerske vingud, menes at have en del af en udsmykning på en romersk skammel.

© Dr. Łukasz Miechowicz