Kinesiske mænd så små kvindefødder som erotiske og et statussymbol.

Skeletter afslører den uhyggelige historie om fodbinding

En amerikansk arkæolog fik en sjælden mulighed for at studere ­kinesiske kvindeskeletter udsat for fodbinding. Skeletterne viser, hvordan den uhyggelige skik har udviklet sig.

6. marts 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

Under udgravninger i det centrale Kina fandt den amerikanske arkæolog Elizabeth Berger en 500 år gammel gravplads med kvindeskeletter, der viste tegn på fod­binding. 

Undersøgelser af knoglerne har givet vigtigt viden om, hvordan den uhyggelige skik udviklede sig igennem sin 1.000 år lange historie.

Skeletterne er meget sjældne

Elizabeth Berger er fortidsarkæolog og var egentlig i Kina for at udgrave en landsby fra omkring 3.500 f.Kr. Men ovenpå landsbyen fandt hun den meget yngre gravplads fra Ming-Dynastiet, der spændte fra 1368 til 1644 .

“Jeg kiggede på knoglerne og lagde mærke til, at der var noget meget mærkeligt med fødderne”, fortæller Berger.

Ud af de otte skeletter, som er identificeret som kvinder fra overklassen, var det kun halvdelen, som havde fået bundet deres fødder. Nogle århundrede senere fik stort set alle elitens kvinder bundet deres fødder. 

De fundne skeletter viser, at tæer og mellemfodsknogler er foldet ind under foden, så den blev væsentligt kortere end normalt. Knoglerne i hæl og ankel er derimod urørte. Det betyder, at denne fodbinding ikke er ligeså lemlæstende som senere fodbindingsmetoder, hvor kvinderne næsten ikke kunne gå uden støttende sko.

Klik dig ind på maleriet og lær mere om den uhyggelige skik:

Fodbinding udviklede sig til det værre

I Kina åbnes gravpladserne sjældent, hvis de er under 1.000 år gamle for ikke at forstyrre forfædrene. Muligheden for at undersøge skeletter med tegn på fodbinding er derfor unik.

Fundet tyder på, at fodbinding har gennemgået en lang udvikling og blev mere udbredt og voldsomt efter Ming-dynastiets afslutning i 1600-tallet.

Kvindelig mellemfods­knogler (tv.), overfor tilsvarende mandelige knogler fundet i samme gravplads.

© Elizabth Berger / The Shaanxi Archaeological Academy

Kvinder fik ­bundet fødder i 1.000 år

  • Fodbinding begyndte i 900-tallet, sandsynligvis blandt dansere ved det kinesiske hof. Snart begyndte dele af overklassens kvinder, helt ned til fireårs alderen, også at få bundet fødder.

  • Næsten 50 pct. af alle kinesiske kvinder blev i 1800-tallet udsat for fodbinding. Med grundlæggelsen af Republikken Kina i 1912 blev skikken forbudt, men den fortsatte indtil 1950’erne.

  • Under Qing-dynastiet (1636-1912) spredte fodbindingen til næsten hele samfundet, da den blev set som et statussymbol – og et krav for at blive gift med en velhavende mand. Den ideelle kvindefod målte 10 cm i længden.

Måske er du interesseret i...

Læs også