Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kinesiske mænd så små kvindefødder som erotiske og et statussymbol.

Kultur - Arkæologi

Skeletter afslører den uhyggelige historie om fodbinding

En amerikansk arkæolog fik en sjælden mulighed for at studere ­kinesiske kvindeskeletter udsat for fodbinding. Skeletterne viser, hvordan den uhyggelige skik har udviklet sig.

Under udgravninger i det centrale Kina fandt den amerikanske arkæolog Elizabeth Berger en 500 år gammel gravplads med kvindeskeletter, der viste tegn på fod­binding.

Undersøgelser af knoglerne har givet vigtigt viden om, hvordan den uhyggelige skik udviklede sig igennem sin 1.000 år lange historie.

Skeletterne er meget sjældne

Elizabeth Berger er fortidsarkæolog og var egentlig i Kina for at udgrave en landsby fra omkring 3.500 f.Kr. Men ovenpå landsbyen fandt hun den meget yngre gravplads fra Ming-Dynastiet, der spændte fra 1368 til 1644 .

“Jeg kiggede på knoglerne og lagde mærke til, at der var noget meget mærkeligt med fødderne”, fortæller Berger.

Ud af de otte skeletter, som er identificeret som kvinder fra overklassen, var det kun halvdelen, som havde fået bundet deres fødder. Nogle århundrede senere fik stort set alle elitens kvinder bundet deres fødder.

De fundne skeletter viser, at tæer og mellemfodsknogler er foldet ind under foden, så den blev væsentligt kortere end normalt. Knoglerne i hæl og ankel er derimod urørte. Det betyder, at denne fodbinding ikke er ligeså lemlæstende som senere fodbindingsmetoder, hvor kvinderne næsten ikke kunne gå uden støttende sko.

Klik dig ind på maleriet og lær mere om den uhyggelige skik:

Fodbinding udviklede sig til det værre

I Kina åbnes gravpladserne sjældent, hvis de er under 1.000 år gamle for ikke at forstyrre forfædrene. Muligheden for at undersøge skeletter med tegn på fodbinding er derfor unik.

Fundet tyder på, at fodbinding har gennemgået en lang udvikling og blev mere udbredt og voldsomt efter Ming-dynastiets afslutning i 1600-tallet.

Kvindelig mellemfods­knogler (tv.), overfor tilsvarende mandelige knogler fundet i samme gravplads.

© Elizabth Berger / The Shaanxi Archaeological Academy

Læs også:

Romerriget

Havde romerne kontakt til Kina?

1 minut
Kina guldsegl Zhang Xianzhong
Det gamle Kina

Mageløst skattefund i Kina

2 minutter
Det gamle Kina

Hvad skete der med Kinas sidste kejser?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul