Skeletter afslører mystisk hemmelighed på Hebriderne
Arkæologer har gjort et uventet fund på De Ydre Hebrider i Skotland. To skeletter fra bronzealderen er ikke, hvad de ser ud til. Personerne har været døde, længe før de blev begravet, kvinden bærer to tænder i hænderne og hendes hoved stammer fra en mand. Men undersøgelserne afslører også en endnu større hemmelighed.

Arkæologer troede, de fandt helt almindelige skeletter. Men ligene fra bronzealderen havde taget mystiske hemmeligheder med sig i graven.
Patologen rynkede panden og kløede sig undrende i hovedbunden.
Det her var mærkeligt! Foran ham på undersøgelsesbordet i laboratoriet lå det brunlige skelet af en ca. 3.500 år gammel mand, som patologen skulle lave en knogleanalyse af.
Knoglerne kom fra en udgravning i Cladh Hallan på De Ydre Hebrider ved Skotland. Et goldt og vindblæst kystområde, der er kendt for at have en af Storbritanniens bedst bevarede forhistoriske bosættelser.
Det fine, bløde sand i områdets mange klitter er gentagne gange blæst hen over de samfund, der boede her, og har hver gang indkapslet området i små arkæologiske tidslommer.
I tusindvis af år, fra den yngre stenalder til langt op i jernalderen, var Cladh Hallan hjemsted for generationer af hårdføre mennesker, der byggede deres hjem ind i de bløde sandklitter, i læ for Nordatlantens kraftige vinde og ubarmhjertige vejr.
Manden på undersøgelsesbordet havde boet i Cladh Hallan i bronzealderen sammen med sin familie og havde sandsynligvis levet af de fisk, han kunne fange ud for kysten, samt af det sparsomme landbrug, som den karrige jord på øen tillod.
Forskeren havde lagt alle knoglerne op i deres korrekte orden på bordet, og de så umiddelbart ganske normale ud.
Rygsøjlen viste tegn på gigt, og overmunden manglede alle tænderne, men knoglerne var i fin bevaringsstand, deres alder taget i betragtning, og det så ud til, at næsten allesammen var der.
Alligevel havde han en fornemmelse af, at noget ikke var, som det skulle være. Men præcis hvad, var svært at sætte en finger på.