Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Smykkerne måler hver især under 1 cm, og forskerne har længe været i tvivl om, hvorvidt de blev lavet af neandertalere eller Homo sapiens. Nye undersøgelser tyder på, at det var neandertalere, der stod bag.

© Dr. Marian Vanhearen / Wikimedia
Kultur - Arkæologi

Smarte neandertalere opfandt smykkekunsten

42.000 år gamle halskædevedhæng sætter nu spørgsmåltegn ved teorien om, at neandertalerne var langt mere primitive end Homo sapiens.

Det har været forskernes teori i årevis: At neandertalerne var langt mere primitive end Homo sapiens, og at det var derfor, de uddøde for 40.000 år siden efter at have befolket både Europa og Asien i mere end 200.000 år.

Men en samling bittesmå smykker fra en grotte i det centrale Frankrig skaber nu tvivl om den teori. Smykkerne peger nemlig på, at neandertalerne var langt mere intelligente, end man hidtil har troet.

Ældste halskædevedhæng

Smykkerne er hver især under 1 cm. lange og blev sandsynligvis brugt som halskædevedhæng. De blev fundet i perioden 1949-1963 og hurtigt dateret til at være 42.000 år gamle - og dermed verdens ældste af deres slags.

Smykkerne er så kunstfærdigt og elegant lavet af dyretænder, muslingeskaller og elfenben, at arkæologerne meget hurtigt afviste, at de kunne stamme fra neandertalerne, selvom de også levede i området for 42.000 år siden. I stedet mente man, at Homo sapiens stod bag.

Ny teknik - nye muligheder

Men ved hjælp af en helt ny teknik, der omfatter proteinanalyser, har forskerne netop undersøgt knoglestykker, der blev fundet sammen med smykkerne. Og de kemiske strukturer i knoglerne taler deres eget tydelige sprog: De stammer fra neandertalere.

Ifølge Jean-Jacques Hublin, direktør på Max Planck Instituttet for Evulotionær Antropologi, kan den nye teknik hjælpe med at belyse neandertalernes sidste tid: "Nu kan vi udtrække menneskeligt DNA fra store arkæologiske samlinger og få helt nye svar på vores gamle materiale," siger han.

Læs også:

Arkæologi

Undersøgelse af oldtidspige forbløffer forskere

2 minutter
Arkæologi

Nyt fund: Fortidens DNA gemmer sig i skidt

2 minutter
Arkæologi

Nyt fund afslører verdens første hash-rygere

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul