Spor efter menneskeofring fundet på Sjælland

En kæbe og en lårbensknogle fra et moselig tyder på, at en af vores forfædre blev ofret til guderne nær Ølstykke på Sjælland.

Indtil videre har arkæologerne kun udgravet få af moseligets knogler samt de ofrede dyr.

© ROMU

I 1947 dukkede et moselig op nær Ølstykke på Sjælland. Da arkæologer fra Roskilde Museum for nylig skulle undersøge samme område forud for et større byggeri, spøgte de derfor med, at de skulle ud og finde endnu et moselig.

Vitsen blev dog snart til alvor. Da arkæologerne begyndte at grave, stødte de straks på en lårbensknogle. Derefter fulgte underkæben og en del af bækkenpartiet fra et moselig.

Formentlig er der tale om endnu et eksempel på, at danskerene skænkede levende mennesker til guderne – en tradition som også Tollundmanden (ca. 400 f.Kr) og Grauballemanden (ca. 300-tallet e.Kr.) blev offer for.

Henover vinteren skal knoglerne undersøges, så moseligets alder og køn kan fastslås. Og hvis det er muligt: Hvornår personen blev lagt i mosen.

I foråret 2023 håber arkæologerne desuden på at kunne vende tilbage til fundstedet og finde flere dele af moseliget.

Sammen med moseliget fandt arkæologerne også denne flintøkse.

© ROMU

Fik offergaver med i mosen

Ifølge arkæologerne tyder fund fra jorden omkring knoglerne på, at også det nyfundne moselig er blevet ofret til guderne:

“Sammen med liget var der blevet lagt forskellige ting i mosen. Der var knogler fra flere forskellige dyr og en stenøkse fra bondestenalderen. Derfor tolker vi det som en ofring”, forklarer Emil Winther Struve fra Roskilde Universitet.