Stenalderfolk byggede mystiske kunstige øer
Kulstof 14-analyser af små menneskeskabte øer i Skotland viser, at de er flere tusind år ældre end tidligere antaget. Det gør dem endnu ældre end Stonehenge.

En ø på omkring 10 meter i søen Loch Bhorgastail. Den er forbundet til land via en menneskeskabt sti af store sten.
Hundredevis af små øer i Skotland er ikke dannet naturligt, men kunstigt konstrueret af sten, ler og træ af et stenalderfolk for omkring 5.600 år siden. Det viser et nyt studie, hvor arkæologer fra Readings Universitet og Southampton Universitet har kulstof 14-dateret adskillige af øerne og undersøgt, hvordan de er bygget.
Forskere har vidst at disse øer var kunstige i årtier, men mente, at de blev skabt mellem jernalderen ca. 800 f.Kr. og frem til 1600-tallet. Det første tegn på, at denne teori var forkert kom i 2012, da potter og potteskår fra stenalderen blev fundet tæt ved øerne.
Øerne havde måske religiøs betydning
Nu har kulstof 14-analyser af seks øer i Hebriderne dateret dem til mellem 3640-3360 f.Kr. Det gør dem endnu ældre end fx Stonehenge. Under de nye undersøgelser fandt dykkere også adskillige andre potteskår, hvoraf nogle var brændt.
Forskerne mener, at øernes position var nøje udvalgt af stenalderfolket, og at potterne blev smidt i vandet fra øerne som en form for ritual.
"De kunstige øer repræsenterer en stor indsats flere tusind år tilbage, hvor mennesker byggede mini-øer ved at stable tonsvis af sten op på bunden af søen", fortæller arkæolog fra Southamptons Universitet Fraser Sturt.
Mange flere kan ligge derude
Langt de fleste af de kunstige øer i Skotland er ikke blevet kulstof 14-dateret og i Irland ligger endnu flere, som ikke er blevet undersøgt. Derfor forventer forskerne at finde flere kunstige øer fra oldtiden i de kommende år.