Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stenalderhund, Sverige

Stenalderhund fik gaver med i graven

Hunden har i tusindvis af år været menneskets bedste ven. En ny udgravning i svenske Blekinge afslører, hvor varme følelser stenalderens jægere havde for deres firbenede ledsager. 

Shutterstock, Getty Images/SSPL

For 8.400 år siden blev en hund begravet med samme omsorg og kærlighed, som mange af nutidens kæledyr.

Hunden blev stedt til hvile klods op af sin ejers hus på en boplads i Sölvesborg i Blekinge. Arkæologer fra Blekinge Museum mener sågar, at den fik gravgaver med sig i døden:

“Vi har fundet fire små stumper, som vi antager er resterne af en kniv. Vi håber, at nærmere analyser kan fortælle os, om det er korrekt," forklarer udgravningslederen Carl Persson.

Stenalderhund, Sverige

Hundens skelet lå i årtusinder under et beskyttende lag sand på havbunden.

© Carl Persson/Blekinge Museum

En stor terning jord graves op

Da HISTORIE ringede ham op, var Persson netop i gang med at løfte graven op, så de videre undersøgelser kan foregå indendørs.

“Vi graver en firkant på 70 x 60 cm rundt om hunden op, fragter den hjem og finkæmmer jorden. Det er også tanken, at hunden skal udstilles præcis som den lå, da vi fandt den, fortæller Persson.

Stenalderhund, Sverige, Sölvesborg

Bopladsen i Sölvesborg har ligget under havbunden i årtusinder. Enorme mængder sand måtte flyttes for at udgrave de 51 huse, som indtil nu er dukket op. 15.000 m2 af bopladsen er nu afdækket.

© Carl Persson/Bleking Museum

Måske var det en dygtig jagthund

De svenske forskere ved endnu ikke, hvilken nutidig hunderace, den gravlagte stenalderhund lignede mest. Knoglerne afslører, at den var forholdsvis lille, men tænderne er overraskende kraftige.

De første teorier lyder på, at hunden kan have været en særlig dygtig jagthund, som dens ejer ærede med en værdig begravelse.

Stenalder, jægere

De svenske arkæologer mener, at hundens ejere vandrede rundt i store dele af Sydsverige i sommerhalvåret. Måske har de sågar krydset Øresund for at jage nær nutidens København. På bopladsen har holdet nemlig udgravet store mængde flintesten fra Malmö-området.

© Getty Images/SSPL

Læs også:

Arkæologi

Nyt studie: Hunden blev tæmmet af de første mennesker i Europa

2 minutter
Arkæologi

Sådan tæmmede istidens mennesker vilde ulve

2 minutter
Arkæologi

37 m lang kat fundet ved Nazca-linjerne i Peru

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul