Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stenaldermad havde masser af kulhydrater

Allerede for 170.000 år siden stod bagte rodfrugter på stenaldermenneskets menukort. Det viser et opsigtsvækkende fund, der modsiger de populære udlægninger af, hvad palæo-kost er.

Lynn Wadley & Shutterstock

Ægte palæo-kost, som den hulemænd og kvinder spiste, var fyldt med kulhydrater. Det viser et bemærkelsesværdigt fund af 170.000 år gamle, bagte rodfrugter i Sydafrika.

Opdagelsen indikerer, at nutidens “Palæo-kost”, der i vidt omfang forsager fødevarer med stivelse og kulhydrater, ikke stemmer overens med virkeligheden.
“Jeg er bange for, at palæo-diæten virkelig er misvisende”, siger professor Lynn Wadley, der står for opdagelsen.

Hidtil ældste fund af bagte rodfrugter

Fundet blev gjort i den kendte sydafrikanske hule Border Cave. Her fandt forskere fra University of the Witwatersrand de forkullede rester af 55 rødder fra planten Hypoxis angustifolia, der er i familie med den såkaldte afrikanske kartoffel og er fuld af kulhydrater.

Ifølge forskerne blev rødderne i sin tid lagt på glødende kul for at blive grillet, men en del forsvandt i asken og blev derfor bevaret. Det er det hidtil ældste fund af bagte rodfrugter.

“Ægte palæo-kost” var varieret

Den store mængde tyder på, at rodfrugter var en fast del af vore forfædres kost. Det er da heller ikke første gang, at arkæologiske fund modsiger de populære udlægninger af, hvad palæo-kost oprindeligt bestod af.

Ifølge Lynn Wadley giver rodfundet god mening, for alene menneskets hjerne kræver mindst 100 g kulhydrater dagligt for at fungere: “En balanceret, sund kost med en kombination af tilberedte kulhydrater og protein – den “ægte” palæo-kost – forøgede menneskets styrke og udholdenhed”.

Læs også:

Arkæologi

Stonehenge-kopi fundet i Portugal

3 minutter
Videnskab

Neandertalerne ødelagde vores krop

3 minutter
Arkæologi

Gigantiske druide-templer fundet

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul