Stentavle afslører intime ægteskabsdetaljer

Forskere har oversat en over 4.000 år gammel ægteskabskontrakt, der var nedskrevet på en stentavle. Den stiller et helt særligt krav til kvinden i tilfælde af barnløshed.

Stentavlen forholder sig både til barnløshed og skilsmisse.

© Turp, AB. et al. Gynecological Endocrinology, 2017

I tidsskriftet Gynecological Endocrinology har lingvister offentliggjort oversættelsen af en flere tusind år gammel stentavle, der har vist sig at være en ægteskabskontrakt.

Stentavlen blev fundet for nylig i det centrale Tyrkiet i et område, der længe har været kendt for sine arkæologiske fund, og som fra ca. 2.100 f.Kr. til 1.800 f.Kr. udgjorde en rig handelskoloni til oldtidsriget Assyrien, der lå i vore dages Irak.

Barnløshed gav krav på slavekvinde

Ægteskabskontrakten blev ifølge dens ordlyd indgået mellem en mand ved navn Laqipum og en kvinde ved navn Hatala og blev underskrevet af fire vidner.

Af kontrakten fremgår det, at Laqipum ikke måtte tage flere hustruer, men at Hatala skulle købe ham en slavekvinde, som han kunne få et barn med, såfremt at deres ægteskab forblev barnløst i to år.

Dermed er den lille rødbrune sten formentlig den første kilde i verden, som beskæftiger sig med barnløshed, mener forskerne bag oversættelsen.

Skilsmisse krævede kontant betaling

Ifølge ægteskabskontrakten fremgår det desuden, at begge parter kunne kræve skilsmisse. En skilsmissebegæring udløste dog et betalingskrav på "5 minas” sølv til den efterladte part. Det svarer til knap 3, 8 kg sølv.

Stentavlen vil snart blive udstillet på Istanbuls Arkæologiske Museum i Tyrkiet.