Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stentavlen blev fundet i, hvad arkæologerne mener var, et religiøst alter.

Kultur - Arkæologi

Stentavle beskriver monster fra oldtiden

Arkæologer i Tyrkiet har fundet en stentavle skrevet af en troldmand for 2.800 år siden. Den beskriver, hvordan et monster, der kan lave ild, skal fanges.

En 2.800 år gammel besværgelse skrevet på aramæisk er fundet i det sydlige Tyrkiet, hvor kongeriget Sam'al lå i oldtiden. Besværgelsen skulle bruges mod et uhyre, der ­i teksten blev kaldt en fortærer, som var i stand til at skabe “ild”.

Tekst slår rekord

Ifølge arkæologer fra Chicago University stammer teksten fra 850-800 f.Kr., hvilket gør den til den ældste aramæiske tekst, der nogensinde er fundet.

Besværgelsen er angiveligt skrevet af troldmanden “Rahim, søn af Shadadan”, og den fortæller, hvordan blodet fra en fortærer skal bruges til at helbrede dem, der var blevet ramt af dens “ild”. Det står ikke klart, om blodet skulle drikkes eller smøres på kroppen.

Monster var en skorpion

Rahims besværgelse er skrevet på en beholder, som tidligere har indeholdt kosmetik. Udover selve besværgelsen ses også ­flere indridsede illustrationer på beholderen. En dem forestiller en skorpion, og arkæologerne mener derfor, at fortæren var en skorpion – ordet “ild” er en beskrivelse af smerterne ved at blive stukket af dens giftbrod.

Det sydlige Tyrkiet er den dag i dag plaget af skorpioner. Få dage efter fundet af besværgelsen, blev en af udgraverne stukket og måtte have øjeblikkelig førstehjælp.

Læs også:

Våben

Har nunchakuer været brugt i krig?

2 minutter
Revolution

Kaos, sult og krig rammer Rusland

15 minutter
Teknik

Få en smart Nordic mini aircondition

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul