Storbritanniens Tutankhamon fundet bag en Aldi

En lille bakke bag et Aldi-supermarked viste sig at rumme et 1.400 år gammelt gravkammer fyldt med overdådige fund. Arkæologerne kan slet ikke skjule deres begejstring.

Arkæologerne har nøjsommeligt udgravet i årevis og undersøgt fundene vha. højteknologiske redskaber.

Begejstrede britiske arkæologer har offentliggjort fundet af det måske mest imponerende gravkammer i England. Kammeret er dateret til årene 575-605 e.Kr. og indeholder genstande importeret fra hele verden.

Gravgaver kom fra hele verden

Graven blev opdaget i 2003, hvor den lille forhøjning på en græsplæne ved Aldi-butikken i Prittlewell (grevskabet Essex) ellers ikke synede af meget. Arkæologer fra Museum of London Archaeology (MOLA) kastede sig over opgaven, og efter flere års udgravninger står det klart, at de har åbnet en angelsaksisk prins' grav.

Kammeret var i århundredernes løb kolapset, og jorden havde ødelagt hovedparten af det organiske materiale. Men jorden sikrede også, at alt andet stod præcis, som da kammeret blev forseglet: Omhyggeligt arrangerede guldmønter, glas, og drikkebægre importeret fra Syrien.

Der var også rester efter en lyre pyntet med almandin - ædelsten fra formentlig Indien eller Sri Lanka.

“Dette er vores udgave af Tutankhamons grav”, fortæller forskningsleder hos MOLA, Sophie Jackson.

Prins var kristen angelsakser

Forskerne ved ikke med sikkerhed, hvem graven tilhører. Deres bedste bud er prins Sæxa - bror til Sæberht, der regerede Essex fra 604 til 616.

Sæberht er kendt som den første østengelske konge, der konverterede til kristendommen, og blandt gravgaverne findes også spor efter den kristne tro: Der er bl.a. guldkors i kisten, hvor den dødes ansigtet engang har været.

Dermed er graven også det tidligste eksempel på en kongelig, kristen begravelse i England.

Kong Æthelberht gav missionæren Augustine midler til at bygge en stor kirke i Cantonbury.